Hlavní obsah

Posila z Kanady má pomoci na olympiádu

Za tři roky se softbal vrátí do programu olympijských her, ale už nyní začíná boj o účast v Tokiu. Český tým vyhlásil Misi 2020 a k naplnění snu o startu pod pěti kruhy má reprezentaci pomoci i kanadská nadhazovačka. Od neděle na evropském šampionátu v Itálii národní výběr posílí Katelyn Marie Humhejová. Devatenáctiletá rodačka ze Surrey má českého otce Jaroslava, díky čemuž získala český pas a od víkendu trénuje s reprezentací.

Foto: Sport.cz

Katie Humhejová je kanadskou posilou týmu českých softbalistek!

Článek

"Vygooglila jsem si spoluhráčky a podívala se na sociální sítě, abych si zjistila, kdo hraje kterou pozici a o každé trošku něco věděla," řekla Humhejová s tím, že česky umí zatím jen ahoj a čau, ale táta s prarodiči doma rodným jazykem stále mluví. "Většinou při tom s mámou a bráchy stojíme a netušíme, o čem si povídají," řekla.

Softbal hraje od čtyř let a posbírala několik individuálních ocenění na kanadských šampionátech. Nastupovala za kanadské mládežnické reprezentace, teď ale mění dres. A to i proto, že se nevešla do kanadské juniorské reprezentace. "Možnost hrát tady mi ale přišla úžasná. Přiznám, že jsem trošku vystrašená, ale je to vzrušující, jsem nadšená a za šanci hrát tady vděčná. Pomůžu, jak nejlépe umím," slíbila.

Nově bude mít na dresu českou vlajku a na hřišti slýchat "Kde domov můj". "Možná budu trochu zmatená. Sice jsem českou hymnu už slyšela, ale většinou jsem byla zvyklá na kanadskou," usmála se nadhazovačka, házející stokilometrovou rychlostí, která hraje za newyorský klub Liu Post Pioneers z Long Island University.

"Katelyn má velmi široké spektrum nadhozů, které umí použít, a to se velmi hodí. Příchod Kanaďanky je v této době, kdy nemáme doma dostatek nadhazovaček, ohromná pomoc," řekl hlavní trenér reprezentace Pavel Křivák.

Pro mladou hráčku je start za českou reprezentaci i šancí poznat více vlastní rodinu. "Mám tu i část příbuzných, které jsem nikdy nepotkala, takže teď budu mít příležitost," řekla Humhejová. Právě kvůli tátovi a prarodičům je ráda, že reprezentuje Česko. "Moje rodinná historie je i tady a mám šanci se o ní něco více dozvědět," řekla.

S českými týmy stráví celkem měsíc. Po mistrovství Evropy se připojí k juniorskému výběru, s kterým vyrazí na Floridu na mistrovství světa. "Bude to náročné, ale jsem na zápřah zvyklá. Jde pořád o softbal a ten mě baví," řekla Humhejová.

Češky potřebují k postupu na olympiádu splnit tři kroky. Z mistrovství Evropy se kvalifikovat na mistrovství světa, pak do olympijské kvalifikace a odtud do Tokia. Účast Humhejové je jistá zatím jen letos. "Nevylučuji žádné možnosti," přiznala, že se bude znovu snažit dostat i do kanadského týmu. "Nejprve uvidím, jak to letos půjde, a pokud se do toho tady zamiluji, můžu tady být, dokud mě budete chtít," řekla.

Reklama

Související témata: