Hlavní obsah

ČOV navazuje na tradici, olympijské parky vyrostou i během her v Koreji

Ostrava

Ani během zimních her v korejském Pchjongčchangu nepřijdou sportovní fanoušci o možnost návštěvy olympijských parků, v nichž si budou moci vyzkoušet řadu disciplín i fandit českým reprezentantům. Parky napříč republikou vyrostou pod organizační záštitou Českého olympijského výboru.

Foto: Český olympijský tým

Vizualizace olympijského parku v Ostravě

Článek

„Uplynulé dvě edice olympijských parků měly ohromný úspěch. V rámci premiéry navštívilo park Soči-Letná 400 tisíc lidí. Do Rio parků, které byly kromě Lipna také v Ostravě, Pardubicích a Plzni, přišel milión fanoušků, což je ohromující číslo a potvrzení, že lidem se propojení aktivního sportování a fandění zalíbilo. Proto na něj rádi navazujeme," uvedl v tiskové zprávě Českého olympijského výboru jeho předseda Jiří Kejval.

ČOV bude nově zajišťovat centrální organizaci, projekt ale zároveň využívá více stávajících sportovišť a užší spolupráce se sportovními svazy. Parky dostanou rovněž jednotnou vizuální podobu. „Věříme, že centrální koordinace jednotlivých parků garantuje vysokou kvalitu ve všech dějištích. Samozřejmě ale každý park bude originální, ať už lokalitou, nebo preferovanými sportovišti, která budou v rámci jednotlivých dějišť reflektovat silné sporty v daných regionech," podotkl Kejval.

Na sestavení programů v parcích se budou podílet jednotlivé sportovní svazy zimních olympijských i neolympijských sportů a regionální kluby. „Jsme rádi, že všechny oslovené sportovní svazy reagovaly na nabídku aktivně se zapojit do projektu olympijských parků kladně. Do kluby měly po Riu plno nových zájemců a věříme, že tentokrát bude tento efekt ještě větší. Děti chtějí sportovat, tak jim opět dáme příležitost," řekl Kejval.

Ostrava se hlásí jako první

Prvním známým hostitelem Olympijského parku je Ostrava, která otevřela park už v rámci loňských her v Riu. „Zdejší park se setkal s velice pozitivní odezvou a jsme rádi, že město Ostrava i Moravskoslezský kraj se rozhodly podílet se na projektu i v rámci další olympiády," dodal Kejval.

Centrem parku bude Ostravar Aréna, kterou doplní čtyři známá lyžařská střediska Moravskoslezského kraje - Kopřivná a Karlov pod Pradědem v Jeseníkách, Bílá a Mosty u Jablunkova v Beskydech.

„Bezprostředně po mimořádném úspěchu loňského letního Rio parku, který se převážně odehrával v centru města, jsme si s organizátory řekli, že by bylo fajn si takovou akci zopakovat hned při nadcházející zimní olympiádě. Jsem rád, že se tento náš záměr proměňuje v realitu," poznamenal primátor Ostravy Tomáš Macura.

Reklama

Související témata: