Hlavní obsah

Kuf vyráží za obhajobou. S novým nadšením i tréninkovým mankem

Michal OsobaPrávo

Po sezóně s olympijským vrcholem, který v jeho případě negativně poznamenal pád z koně, se moderní pětibojař Jan Kuf rozhodl přijmout nabídku na vstup do armády. Benefitem je pro něj lepší zajištění pro budoucnost, negativem byl naopak dlouhý tréninkový výpadek. Jak se s ním popasoval, ukáže příští týden na mistrovství Evropy v Minsku, kde bude šestadvacetiletý pětibojař obhajovat zlatou medaili.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český reprezentant v moderním pětiboji Jan Kuf.

Článek

Kanoista Martin Fuksa, jenž s Kufem přijímač absolvoval, si efekt tréninkové pauzy nemohl vynachválit, do závodění získal novou chuť. „To jsem měl stejně, nadšení je rozhodně větší než vloni ke konci sezóny,“ přikyvuje Kuf. „Ale jak jsem od olympiády pořádně netrénoval, bylo to znát na závodech Světového poháru,“ líčil.

Nervózní nebude

Objemové manko v běhu a plavání dohnal, horší to bylo v technických disciplínách. „V šermu a při jízdě na koni jsem s tím bojoval nejvíc a ideální to ještě není. Nejvíc se našermuje a najezdí na podzim, to mi teď trochu chybí,“ připouští.

Na druhou stranu červnové finále Světového poháru v Litvě mu ukázalo postupný progres, Kuf bral sedmé místo. „Tam už mi chybělo v šermu jen pár zásahů,“ vybavuje si.

A tak před svou premiérovou cestou do Minsku, kde pětibojaře čeká v pátek kvalifikace a v neděli finále, se nezříká ambicí na nejvyšší příčky. „Beru, že jsem šampionát vloni vyhrál, tak nějaká očekávání jsou, ale nejsem z nich přehnaně nervózní,“ ujišťuje.

Druhá šance v mixu

Šance na medaile bude mít hned dvě, na závěr programu se představí v neolympijské smíšené štafetě s Natálii Dianovou, společně se stali předloni dokonce mistry světa.

„Je to zábavnější než jednotlivci, člověk nebojuje jen za sebe a je to kratší, takže nadšení přebije únavu z individuálního závodu,“ těší se. „Když se mi jednotlivci nepovedou, aspoň budu mít další možnost ukázat, co umím. A když vyjdou, zkusím tu euforii přenést do dalšího dne,“ usmívá se.

Reklama

Související témata: