Hlavní obsah

Boxerská show skončila. Mayweather je králem, McGregor padl v 10. kole

Las Vegas/Praha
Aktualizováno

Boxerské spektakulární divadlo zatáhlo oponu a nejsledovanější duel mezi šestnácti provazy v historii má svého vítěze. Králem je Floyd Mayweather, který porazil Conora McGregora. Konec nastal v 10. kole, kdy rozhodčí ukončil zápas předčasně. Ir byl vysvobozen z nakládačky. Boxer, který se vrátil ze sportovního důchodu, vyhrál svůj padesátý zápas v kariéře, žádný neprohrál a stal se nesmrtelným. Nikdo jiný na světě nemá takovou bilanci. K ní mu pomohl bojovník MMA a šampión UFC. Devětadvacetiletý Ir poznal sílu čtyřicetiletého navrátilce v městě hříchu Las Vegas.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Floyd Mayweather ukázal sílu, vyhrál bez větších problémů.

Článek
Fotogalerie

Překvapil, McGregor vydržel téměř 10 kol, ale jeho slibovaná válka v prvních kolech, kdy mohl uspět, nepřišla. Mayweather si s přibývajícími koly hlídal pozici a měl zápas pod kontrolou. Američan nabíral sílu, usmíval se, Ir chřadl a podlamovala se mu postupně kolena.

V devátém kole si prožil velkou krizi, byl fackovacím panákem, ale přežil. Vydrží až do konce? Ne. V následujícím skočil mezi oba soky rozhodčí a v 10. kole zápas ukončil technickým K.O.

Klasický box? Ne, toho se fanoušci nedočkali. Ani nemohli, šlo o zápas boxera a zápasníka MMA. "Řekl jsem, že půjdu dopředu a neuhnu, to jsem také udělal," řekl Mayweather po bitvě v ringu.

"Chtěl jsem, aby zápas ještě pokračoval, byl to vyrovnaný zápas, ne ale tak tvrdý. V posledních dvou kolech to bylo těžké, kdyby mě počítali, tak bych si odpočinul a mohl jsem pokračovat," reagoval McGregor, který odešel se vztyčenou hlavou.

Sedm zápasu na galavečeru v T-Mobile Areně. Poté bitva, která se zapsala do dějin boxu. A nejen boxu. Na místě ji sledovalo 20 tisíc fanoušků, u televizí a počítačů stovky miliónů dalších. „Zažiješ k.o. Já jsem tady učitel," řekl Mayweather na jedné z tiskových konferencí. Jedna ze stovek reakcí soka? „Nezvládne moji zuřivost. Dávám tomu dvě kola. Mladý muž se sebevědomím, který si jde pro stárnoucího bojovníka." Zuřivost se nedostavila, Ir se nerozjel, jakoby měl zatáhnutou ruční brzdu.

Celý svět se díval

Sportovní hit, který se lidem dostal pod kůži, více než 200 států na světě vysílalo tuto bitvu. Dvanáct kol po třech minutách, takový byl maximální scénář. Jistotu boxer vs. boxer nahradil v jednom rohu bojovník MMA, gladiátor ze smíšených bojových umění. Drzý Ir proti neporaženému Američanovi - 69,4 kilo vs. 67,8 kilo. Tolik navážili den před zápasem.

Mayweather toužil zakulatit svoji bilanci v ringu na 50 výher a 0 porážek, což by z něj udělalo boxera s nejlepším zápisem v historii. Stalo se. Před duelem s McGregorem se dělil o první místo s legendárním Rockym Marcianem.

Honosné tiskové konference, hecování, nadávky, rozhazování peněz, chvástání. Oni dva tohle umí. Sportovci a zároveň marketingem protřelí. Výhra? Většina fanoušků měla jasno, ruku rozhodčí zvedne Američanovi. Pokud by nastala opačná situace, svět MMA by přiložil pořádné poleno pod svoji popularitu, naopak box by dostal k.o. Neporažený král by padl. Zázrak se v Las Vegas nestal.

Miliardové divadlo

Show, obrovité divadlo, které zasáhlo celý svět. Jedni namlsáni, druzí pohoršeni. Jisté je jedno, žádný boxerský zápas nepřiměl tolik lidí k debatám a otázkám. Samozřejmě i kvůli financím.

Kromě nehynoucí slávy si oba bojovníci rozdělí také okolo 700 miliónů dolarů, což je více než 15 miliard korun.

Ve hře byl také unikátní pás pro šampióna pokrytý 3 360 diamanty, 600 safíry, 160 smaragdy a více než třemi librami (téměř jeden a půl kilogramu) čtyřiadvacetikarátového zlata.

Ten si po zápase odnesl domů Mayweather.

Líbil se vám boxerský zápas Mayweather vs. McGregor?
Ano
36,3 %
Ne
9,7 %
Nezajímá mě to
54 %
Celkem hlasovalo 29689 čtenářů.

Reklama

Související témata: