Hlavní obsah

Kejvala zastavil anonymní dopis

Praha

Kandidatura předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala na post stálého člena Mezinárodního olympijského výboru se nečekaně zkomplikovala. Kejval se z kongresu v Limě, kde se v sobotu budou kandidáti volit, vrátil již ve středu a znovu kandidovat bude až v únoru 2018.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Článek

Důvodem má být podle informací Práva anonymní dopis zřejmě z Česka adresovaný šéfovi MOV Thomasi Bachovi, v němž autor zmiňuje problémy, v nichž se český sport letos ocitl v důsledku dotační krize.

„Požádal jsem kolegy z Mezinárodního olympijského výboru, aby přesunuli mou volbu za stálého člena MOV na únor příštího roku. Důvodem je současná situace v českém sportu, na jejíž řešení se nyní chci soustředit. MOV plně respektuje mé rozhodnutí a podporuje mě v něm," uvedl Kejval v prohlášení.

Mezinárodní olympijský výbor je po četných kauzách, s nimiž se v poslední době sport potýká, citlivý na spojení s funkcionáři, kteří nemají vyřešené problémy ve svých svazech či výborech. Proto nekandidují šéf světové atletiky Sebastian Coe ani fotbalu Gianni Infantino.

Anonym akcentuje zejména aféru s rozdělováním státních dotací, v níž byli obviněni i bývalý místopředseda ČOV Miroslav Pelta a předseda revizní komise Zdeněk Bříza. Podle autora dopisu by měl Bach schválení Kejvalovy kandidatury zvážit.

Reklama