Hlavní obsah

Kejval o anonymním útoku: To je hrubě za čárou! Je smutné, že máme takovou kulturu

Praha

Jeden nepodepsaný dopis prodloužil českou absenci v nejvýznamnější sportovní instituci, která trvá už pět let. Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval se z kongresu v peruánské Limě vrátil s pozastavenou nominací na individuálního člena Mezinárodního olympijského výboru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Článek

Můžete potvrdit, že důvodem je anonym, který na vás do sídla MOV přišel?

Letěl jsem do Limy s tím, že jsem čekal, že budu spolu s dalšími osmi kandidáty zvolen. Nicméně se mnou dorazil i anonym, který popisoval stávající kauzu financování českého sportu stylem, že v tom hlavní roli hraje ČOV a já budu v budoucnu nepochybně obžalován a pranýřován, plus nějaké osobní výpady.

Překvapilo vás, že anonym má takovou váhu, aby pozastavil vaši kandidaturu?

Kolegové říkali, že normálně by se taková věc neřešila, ale v současné situaci světového sportu, který řeší řadu kauz, jsou velmi opatrní. Já byl navržen za individuálního člena, kterým je člověk od zvolení až do dovršení 70 let, což mi zbývá ještě dost času. Od hlasování nás dělil řád hodin a já abych mohl vysvětlit, že se to nezakládá na pravdě a v kauze je ČOV na straně poškozeného, požádal jsem předsedu MOV, jestli by nešlo hlasování posunout na další únorové zasedání před zahájením zimní olympiády. A pan předseda souhlasil.

Jak do té doby budete situaci v českém sportu vysvětlovat? Policejní vyšetřování dotační kauzy pravděpodobně bude ještě v únoru probíhat.

Požádám právní zástupce ČOV, aby sepsali, jak ta kauza od zatýkání aktérů doteď probíhala, jaká byla pozice Českého olympijského výboru a budu k dispozici k dodatečným dotazům. Ale je pravda, že naše soudy nejsou z nejrychlejších, kauzy se táhnou roky.

Máte tušení, kdo za anonymem může stát?

Někdo, kdo umí špatně anglicky, protože ta úroveň byla špatná… Máme své teze, komu by situace prospěla, ale nechceme se v tom hrabat, to nikomu nepomůže.

Takže trestní oznámení nezvažujete?

Můžeme to udělat, ale nechceme se k tomu snižovat. Všichni víme, že institut anonymu je hrubě za čárou a posouvá kulturu fungování na Balkán, aniž bych se chtěl tamních lidí dotknout. Je smutné, že máme takovou kulturu. Počítáte s různými variantami, na kandidatuře se pracovalo pět let a byli jsme blízko. Pevně doufám, že v únoru už se to podaří. Já věřím, že i teď, kdybych tam seděl s právníky několik hodin, dokázali bychom vše vysvětlit, ale nechceme se někam rvát za každou cenu a půlroční odklad český sport nepoškodí. Je to jako kdyby vás nechtěla holka a vy ji přemlouval, jestli si s vámi nezačne. To já nikdy nedělal.

Ukazuje anonym i na to, jak nejednotné je české sportovní prostředí v době, kdy svazy od státu nedostaly přislíbené finance?

Stoprocentně jednotní nemůžeme být nikdy. Ale v rozpočtu jsme jako sport měli šest miliard a k dnešku je rozděleno 3,7 miliardy. Doufali jsme, že dostaneme stejně, ale je možné, že i když byl rozpočet o čtyřicet procent navýšen, dostaneme míň.

Kdy by se situace v českém sportu mohla uklidnit?

Věřím, že až skončí vyšetřování. My jsme jen konfrontováni, že se něco stalo, pak není příjemné číst v novinách různé útržky debat lidí, s nimiž jsem v kontaktu. Ale tak rozsáhlé policejní vyšetřování ve sportu nikdo nepamatujeme, někteří lidi byly obvinění a když vidíte za co, moc vám to nedává smysl, nikdo neví, kdo se kde objeví… Ale to vychází z toho, že nevidíme do spisů. Já se na ty lidi nezlobím, chápu, že někomu ujedou nervy, jen se snažím být konstruktivní.

Pisatel anonymu naznačuje, že byste v dotační kauze mohl být také obviněn.

Já nejsem schopen předjímat. Ale proč existují anonymy? Protože někdo napíše něco, k čemu není schopný se přihlásit. Kdyby napsal pravdu, tak se podepíše. A jsou tam absurdní věci typu, že jsem zavinil pád Sazky…

Reklama

Související témata: