Hlavní obsah

Kopfstein druhý v kvalifikaci, Šonka doletěl pátý

Lausitz

Lídr průběžného pořadí světového šampionátu Red Bull Air Race Martin Šonka zaletěl v kvalifikaci na předposlední závod seriálu na německém Lausitzringu pátý nejrychlejší čas a v neděli se v prvním kole závodu utká s nevyzpytatelným Francouzem Nicolasem Ivanoffem. O lepší umístění ho připravil technický problém, který musí do závodu odstranit. Naopak druhý český pilot Petr Kopfsteinovi skončil jen těsně druhý za vítězným Mattem Hallem z Austrálie. Poletí tak proti Peteru Podlunšekovi ze Slovinska.

Foto: Red Bull Content Pool

Petr Kopfstein se mohl po kvalifikaci usmívat.

Článek

Šonka se chce v Německu vytáhnout. Nejen kvůli boji o celkový titul, ale také kvůli českým fanouškům, kterých se na Lausitzring za víkend vydají stovky. "Extrémně důležitý závod. Sezóna jde do finále, v čele máme náskok čtyř bodů. Pořadí je neuvěřitelně vyrovnané. Každý bod má obrovskou váhu a může nakonec rozhodnout. Navíc jde o nejbližší závod pro naše fanoušky, kterých má přijet hodně. Chtěli bychom jim udělat radost," líčí Martin Šonka.

Tréninky mu šly podle plánu, jeden dokonce vyhrál. Kvalifikace mu ale tolik radosti nepřinesla. "Objevili jsme technický problém, který ovlivňoval správný chod motoru. Stručně řečeno, neletěli jsme na plný výkon, což nás hodně zpomalilo. Teď musíme udělat vše pro to, abychom problém odstranili a v neděli se mohli předvést v plné síle. Na Nicolase hned v prvním kole to rozhodně bude potřeba," uvědomuje si Šonka.

Naopak Petr Kopfstein vletí do závodu z druhého místa v kvalifikaci. V sobotu ho porazil jen Australan Matt Hall.

"Jsem moc spokojený. Přes noc jsem zkoumal, kudy na to. Pak jsem letadlo prostě nechal letět a přitlačil tam, kde bylo třeba," líčí karlovarský pilot. "Na první místo nám scházelo pouhých 0.072 sekundy! V neděli poletíme proti Peterovi Podlunskovi a dáme do toho úplně všechno!!!" ujišťuje Kopfstein, který je v celkovém pořadi seriálu pátý.

Aplaudovaly mu stovky českých fanoušků, pro něž pořadatelé vyhradili v hledišti samostatný sektor.

Reklama