Hlavní obsah

Historická událost se blíží. Do oslav se zapojí až 50 tisíc lidí v Česku

Veronika KramlováSport.czPrávo

Tuto neděli 24. září bude oficiálně zahájen sletový rok, který vyvrcholí počátkem léta 2018 XVI. všesokolským sletem v Praze. Přípravy jsou v plném proudu a Česká obec sokolská očekává, že se celého projektu zúčastní až padesát tisíc lidí. „Do akce chceme zapojit i veřejnost,“ říká náčelník České obce sokolské Petr Svoboda.

Foto: Petr Horník, Právo

Starostka České obce sokolské Hana Moučková.

Článek

V roce 2018 připravuje Česká obec sokolská, v rámci oslav 100. výročí vzniku samostatného Československa, XVI. všesokolský slet. Ty jsou národní sportovně-kulturní tradicí již od roku 1882. „Sokolové mají na vzniku Československého státu zásluhy,“ řekla na čtvrteční tiskové konferenci starostka České obce sokolské Hana Moučková. „Byli u zrodu československých legií, v jejichž řadách bojovali, navíc krátce po ustanovení Československa hájili jeho územní celistvost. Jejich odkaz tak bude slet připomínat,“ uvedla dál.

Sletový rok už zahájily sletové štafety, které se tento týden konají po celé České republice. V neděli v 18 hodin se pak všichni sejdou v Tyršově domě v Praze. „Z jednotlivých sokolských jednot v republice se po několika trasách vydají kurýři do Prahy. Sem pak s poselstvími buď přiběhnou, přijedou na kole, připlují lodí, nebo přijedou historickou tramvají,“ oznámil náčelník České obce sokolské Petr Svoboda.

„Vyvrcholením pak bude v prvním červencovém týdnu všesokolský slet. Různé akce se ale budou konat po celý rok. Na jaře proběhnou župní či krajské slety v jednotlivých regionech a poté budou následovat krajské prezentace,“ dodal.

Nacvičují i se slovenskými kolegy

„Tradiční sokolský průvod historickým centrem Prahy proběhne 1. července, večer se pak v Národním divadle uskuteční slavnostní zahájení. Během týdne se budou konat různé sportovní soutěže, přehlídky sokolských divadelních a loutkařských souborů, pódiová vystoupení, výstavy a vše zakonči 5. a 6. července představení hromadných pohybových skladeb,“ naznačil program XVI. všesokolského sletu Svoboda

Hromadných skladeb bude jedenáct. Během nich vystoupí postupně všechny věkové kategorie. Na závěr pak bude skladba s názvem Spolu. „Tu nacvičujeme spolu se slovenskými kolegy. Chceme ukázat, že i když jsme se rozdělili, stále spolupracujeme,“ vysvětlovala Moučková. Součástí bude i sportovní přehlídka Gala, při níž se předvede to nejlepší ze sokolského výkonnostního sportu. „Ta proběhne 3. července v O2 Aréně v Holešovicích. K vidění budou nejen sokolští olympionici, ale i zahraniční hosté,“ prozradil sokol, olympionik, judista Jaromír Ježek, který nedávno ukončil kariéru a stal se trenérem.

Česká obec sokolská očekává, že se celého projektu zúčastní až padesát tisíc lidí. Do akcí hlavního sletového týdne by se mělo zapojit na 15 000 účinkujících z České republiky a 2 500 ze zahraničí. „Do akce chceme zapojit i veřejnost. Je to výročí všech, je to tedy důvod, abychom se setkali a oslavili to společně,“ uzavřel Svoboda.

Reklama

Související témata: