Hlavní obsah

Nesplňujete podmínky? ČUS doporučila sportovním svazům zažádat o dotace na provoz

Praha

Česká unie sportu (ČUS) doporučila sportovním svazům, aby se ucházely o dotace na provoz a údržbu vlastních i oddílových sportovišť, i když nesplňují podmínky pro jejich přidělení. Požadavky ministerstva školství na žadatele v programu IV, které nesplňuje až 90 procent sportovních klubů a tělovýchovných jednot, se zatím nezměnily.

Podpora běhu u mládeže nese své ovoce.

Článek

Oddíly jsou totiž většinou členskými spolky, zatímco nově vypsaný program IV je určen jen pobočným spolkům, které jsou více spjaty se střešní organizací. Na struktuře pobočných spolků funguje například Česká obec sokolská. Svazy zase nesplňují podmínku, že musejí od členů vybírat poplatek alespoň 100 korun, která se jich v minulosti netýkala, protože členské příspěvky nechávaly v klubech. Musely by tuto podmínku splnit zpětně za rok 2016, což nyní není možné.

Ministerstvo školství tvrdí, že kluby mohly peníze na provoz a údržbu použít z jiných dotačních programů. Náměstek pro sport a mládež Karel Kovář považoval změnu podmínek za nepravděpodobnou. Navzdory tomu ČUS svazům doporučil žádosti podat. "O této možnosti jsme zástupce svazů informovali již v pátek. Explicitně se tím upozorní na potřeby sportovního prostředí a na obrovské nedostatky nově vypsaného programu," uvedl místopředseda ČUS Marek Hájek.

Jednání navíc stále pokračují. "Není vyloučené, že ministerstvo školství podmínky určitým způsobem upraví nebo udělí výjimky. Děláme pro to vše. Napsali jsme dopis předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi, jdeme do Senátu, připravujeme i právní kroky," uvedl Hájek.

Pro příjem žádostí ministerstvo vypsalo termín 16. října, ale ČUS bude žádat o prodloužení lhůty na dodání podkladů. Ministerstvo totiž místo údajů o členské základně a majetku z roku 2015, které oddíly předkládaly do původního programu, požaduje data za loňský rok. "V případě 600 klubů a jednot, které se přes ČUS hlásily, není reálné zaktualizovat taková data ve stanovených termínech," poznamenal Hájek.

Dlouho fungující program IV byl vypsán loni v listopadu a už na jaře kluby podepsaly souhlas s přidělením dotace. S konkrétními částkami počítaly ve svých rozpočtech, ale peníze nedostaly. Ministerstvo na konci září program zrušilo s vysvětlením, že jeho podmínky nejsou spravedlivé, a vypsalo ho znovu. Současná pravidla ale drtivou většinu klubů vylučují. Některé proto zvažují uzavření sportovišť.

Výkonný výbor ČUS také kritizoval podmínky nově vypsaného investičního programu, ze kterého mají svazy čerpat peníze na reprezentaci a talentovanou mládež. Nově musejí mít na investicích spoluúčast 20 až 40 procent.

"Jde o další ukázku neznalosti sportovního prostředí. Na státní reprezentaci a investice pro státní reprezentaci nemají sportovní svazy vlastní zdroje, doposud taková praxe nebyla. Takhle to bude vést k tomu, že budou muset svazy vybírat na prostředky od svých členů, oddílů a rodičů sportovců. Rozhodně s tím nesouhlasíme," uvedl Hájek.

Nevěří, že další jednání na ministerstvu školství pomohou změnit krizovou situaci ve financování sportu. ČUS kvůli údajnému poškozování sportu ze strany ministerstva zvažuje i další právní kroky.

Reklama