Hlavní obsah

Další průšvih bafuňáře, světový box je bez šéfa! AIBA dluží stovky miliónů

Lausanne

Mezinárodní asociace amatérského boxu (AIBA) je dočasně bez šéfa. Wu Ching-Kuo z Tchaj-wanu, který je v čele organizace od roku 2006, byl suspendován disciplinární komisí kvůli porušování stanov a manažerským chybám. Komise se podle svého prohlášení jednomyslně rozhodla zastavit vrcholnému funkcionáři činnost na základě podnětu od jedenácti členů výkonného výboru.

Foto: archiv BigBoard Praha

Česká boxerská reprezentace nastoupí v sobotu do ringu proti výběru Rakouska (ilustrační foto)

Článek

Wu je viněn mimo jiné z toho, že činí ekonomická rozhodnutí bez schvalovacího procesu nebo mylně informuje média a národní federace o finanční situaci AIBA. Podle disciplinární komise je organizace na pokraji bankrotu s dluhy ve výši 11,6 miliónu liber (zhruba 330 miliónů korun).

Do listopadového mimořádného kongresu v Dubaji bude mít AIBA prozatímního šéfa, s největší pravděpodobností se jím stane viceprezident Franco Falcinelli z Itálie. Sedmdesátiletý Wu Ching-Kuo, který v roce 2013 neúspěšně kandidoval na post šéfa Mezinárodního olympijského výboru, nicméně rozhodnutí disciplinární komise odmítl a chce se obrátit na právníky.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.