Hlavní obsah

Poutník nad celou Amerikou opustil chrám motorismu nadšený

Poslední závod Red Bull Air Race v Indianapolis ve Spojených státech amerických přinesl Petru Kopfsteinovi šest bodů, které ho vrátily do elitní TOP 5 celkové klasifikace mistrovství světa Red Bull Air Race. “Sezóna pro mě končí famózně,” pochvaluje si český pilot, jehož let si můžete prohlédnout v přiloženém videu.

Kopfstein v Indianapolis

 
Článek

Šonka v Indianapolis

Velmi zdatně sekunduje vicemistru světa Martinu Šonkovi. Karlovarský závodník prožil skvělou sezónu v elitní kategorii Masters. Přestože se v ní pohybuje teprve druhým rokem, získal 43 bodů a skončil celkově pátý. Nikdo před ním takového výsledku hned v druhé sezóně mezi elitou nedosáhl!

Jen jednou se Petru Kopfsteinovi během osmi závodů nepodařilo postoupit do semifinále Round of 8, jinak pokaždé bodoval. V Japonsku dokonce získal druhé místo. "Skvělé. Musím říct, že se nám letos povedly všechny závody," říká pilot Týmu Spielberg.

Indianapolis Motor Speedway, kde se o víkendu závodilo, patří k nejslavnějším i nejstarším motoristickým okruhům na světě. Postaven byl už v roce 1908. Pravidelně se tu koná slavný závod Indy 500 a dlouho patřil do kalendáře formule 1.

Zajímavostí je, že Indianapolis je od svého otevření spojeno s letectvím. Dřív než automobily a motocykly totiž na okruhu závodily horkovzdušné balóny. A už v roce 1909 se tu uskutečnil Aviation Week, jehož součástí byly závody letadel odehrávající se nízko na dráhou.

Kopfstein si po sezóně dal ještě zajímavý přídavek. Naplánoval si, že po závodě bude přelétat ve svém speciálu Edge 540 V3 celé Spojené státy americké, aby dopravil letadlo do Los Angeles, kde bude zimovat.

Reklama