Hlavní obsah

Bývalý šéf brazilských olympioniků byl obviněn i z vyděračství

Aktualizováno

Brazilské státní zastupitelství obvinilo bývalého předsedu národního olympijského výboru Carlose Nuzmana z korupce ve spojitosti s volbou pořadatele loňských olympijských her v Riu de Janeiro. Pětasedmdesátiletý Nuzman, který byl zatčen před dvěma týdny, byl podle agentury Reuters obviněn spolu s dalšími pěti lidmi; jedním z nich je bývalý předseda mezinárodní atletické federace IAAF Lamine Diack.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Brazilská policie zatkla předsedu národního olympijského výboru Carlose Arthura Nuzmana a obvinila ho z ovlivnění volby pořadatele loňských olympijských her v Riu de Janeiro.

Článek

Podle vyšetřovatelů pomáhal Nuzman rozdělit úplatky ve výši dvou miliónů dolarů (asi 44 miliónů korun), aby získal hlasy pro olympijskou kandidaturu Ria. Policie obvinila šéfa organizačního výboru loňských her mimo jiné z praní špinavých peněz a členství ve zločinecké organizaci.

Mezi obviněnými z korupce jsou i bývalý ředitel Brazilského olympijského výboru Leonardo Gryner a někdejší guvernér státu Rio de Janeiro Sérgio Cabral.

Mezinárodní olympijský výbor pozastavil obviněnému Nuzmanovi členství. Riu de Janeiro byly olympijské hry přiděleny v říjnu 2009, brazilské velkoměsto dostalo ve volbách přednost před Chicagem, Tokiem a Madridem.

Reklama

Související témata: