Hlavní obsah

Zasedání ANOC je podle Kejvala pro Česko prestižní

Rekordních třináct set hostů z 205 zemí světa se sešlo v Praze na zasedání valného shromáždění Asociace národních olympijských výborů (ANOC). Předseda českého olympijského hnutí Jiří Kejval věří, že jde pro prestižní věc pro celé Česko a že i český sport bude díky tomu víc vidět.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Článek

"Po olympiádě je to největší akce, kterou pořádá Mezinárodní olympijský výbor. Mám z toho radost," řekl Kejval po dnešním slavnostním zahájení v hotelu Hilton, kterého se ujali v angličtině bývalý krasobruslařký mistr Evropy Tomáš Verner a čerstvá vítězka tenisové čtyřhry na Turnaji mistryň Andrea Hlaváčková.

Svým významem je zasedání podle Kejvala přínosné pro celou Českou republiku. "Je to hodně prestižní věc. Poprvé v historii země, trvání státu jsou tady zástupci 205 států. Nepamatuju žádnou takovou akci. Myslím, že je to skvělé. Dvě třetiny účastníků jsou tady poprvé v životě," upozornil Kejval a dodal: "Chceme jim nejenom ukázat hotel a jednací sál, ale udělali jsme spoustu aktivit, aby se koukli po městě."

Místopředseda ČOV pro zahraniční vztahy Roman Kumpošt přidal, že akce posílí význam českého sportu ve světě, a vysvětlil význam shromáždění Asociace národních olympijských výborů. "Já bych řekl, že Mezinárodní olympijský výbor (MOV) neudělá rozhodnutí, pokud necítí podporu ANOC," konstatoval Kumpošt.

Údajně si současný předseda MOV Thomas Bach nechal například tzv. "Agendu 2020", díky níž je podání kandidatury jednodušší a uspořádání her levnější a lukrativnější, nejdříve posvětit právě na ANOC. "Aby věděl, že má za sebou podporu národních olympijských výborů. To je velká deviza tohoto shromáždění, že taková strategická rozhodnutí můžou být potvrzena zde," podotkl Kumpošt.

Pro český sport zasedání znamená, že bude více na očích. "Budeme součástí sportovní diplomacie, což je strašně důležité při prosazování zájmů českého sportu. Ať jsou to okruhy témat jako čistý sport, pořádání významných sportovních akcí, ale i začlenění českých rozhodčích, funkcionářů, sportovců," řekl Kejval.

V případě Kejvala může akce přispět i k jeho zvolení do MOV, kam už kandidoval, ale po anonymním dopisu souvisejícím s dotační kauzou v českém sportu ji stáhl a znovu se bude jeho jmenování projednávat v únoru. "Určitě to pomůže. Vidí, jak to tady vypadá, že to není žádná tragédie, že český sport žije dál," řekl Kejval, ale upozornil, že akce není o něm, ale o prezentaci českého sportu.

Na zasedání bude představen i projekt olympijského festivalu, který vychází z českého nápadu olympijských parků. "Těší mě to obrovsky. V příštím roce to bude minimálně ve třech, spíš ve čtyřech státech. V roce 2020 by to mělo být minimálně v devíti a chtěli by to dávat na ostatní kontinenty," uvedl Kejval. "Připravíme kuchařku, jak to dělat, jak to financovat, jak to celé vytvářet a dávat dohromady."

Kejval by byl rád, kdyby zasedání ANOC znamenalo návrat české diplomacie na olympijskou půdu, kterou kdysi pomáhala budovat. "Myslím, že máme světovému olympismu co dát. Tady je sport zakořeněný v srdci lidí. Měli jsme pár let, řekněme jednu generaci, která nešla v těch šlépějích. Pevně věřím, že se to vrátí a všichni chápou, že sport je strašně důležitý pro rozvoj osobnosti," řekl Kejval.

Náklady na zasedání údajně činí řádově desítky milionů korun, ale je financováno převážně z ANOC. Česká strana podle Kumpošta přispívá v procentech. "Zajišťujeme dopravu, zahajovací koktejl a některé další věci. Děláme servisní službu," řekl.

Češi při přípravě a organizaci řeší spoustu nezvyklých problémů. Především zjišťují, jak jsou rozdílné pohledy na svět. "Každá kontinentální asociace má naprosto jiné zvyklosti. Co je pro nás pro Evropany normální, pro Araby je obráceně, Afričani se k tomu chovají nějak a Američani jsou odtažití," řekl Kumpošt.

Narychlo se například sháněl modlitební kobereček pro brunejského prince. A arabští představitelé zase potřebují mít stále k dispozici auto a stejného řidiče. "Aby si na něj zvykli. Evropané jsou zvyklí, že si zavolají a počkají si dvě minuty," uvedl Kumpošt.

Zasedání ANOC se bude v české metropoli konat do soboty. Hotel Hilton je pod přísnou bezpečnostní kontrolou. Řešit se budou procesní záležitosti a velká část je věnována prezentaci budoucích olympijských her od Pchjongčchangu 2018 po Los Angeles 2028. "To bude páteční program," prozradil Kumpošt. A možná se v Praze bude řešit i účast sportovců z KLDR na únorových zimních hrách v Pchjongčchangu.

Reklama

Související témata: