Hlavní obsah

Nenechme si biatlon ukrást! Koukalová trvá na vyloučení Rusů z olympiády

Stojí si za svým! Hvězda světového biatlonu Gabriela Koukalová nevyjela v nové sezóně ještě bojovat o body do Světového poháru, zdravotní problémy s lýtky ji zatím nepustily na trať. Česká sportovkyně ale nesedí v koutě, stojí si za svým názorem ohledně dopingu ruských sportovců. Její reakce vyvolala debaty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Biatlonistka Gabriela Koukalová trvá na plošném trestu pro ruské sportovce za státem organizovaný doping.

Článek

„Nenechala jsem se rozhodně do ničeho vmanipulovat. Čtu v reakcích výrazy jako „prozápadní vliv, protiruské tendence", nebo „kdo vás platí, komu sloužíte..." Tohle je rétorika, kterou znám z knížek o komunismu. Haló, je 21. století!" napsala Koukalová v pondělí ráno na svůj facebookový profil.

Olympijská medailistka před pár dny přišla s názorem, že by za nejčistší řešení považovala, kdyby Mezinárodní olympijský výbor zakázal ruským sportovcům startovat na olympiádě v Pchjongčchangu.

"Nevím jak vy, ale já jsem jednoznačně pro to, aby se z dopingu udělal plošně trestný čin a Rusům se neumožnil start na olympiádě," uvedla Koukalová týden před zasedáním MOV. Ten bude za pár hodin o Rusku rozhodovat.

Česká výprava nezahájila sezónu ideálně, výkony Koukalové chybí, ale Češku netrápí jen zdravotní potíže. „Můj tým nemá vždy radost z toho, co sem (facebook) napíšu. Někdo to možná může označit i za "marketingovou chybu"... Ale já tu nejsem od toho, abych se všem zavděčila a házela jen úsměvy," vysvětluje své pocity rodačka z Jablonce nad Nisou.

Nenechme si biatlon ukrást!

„Je na nás, abychom si nenechali biatlon a sport jako takový ukrást. Touha po nefér výsledcích a politické moci nesmí ve sportu vyhrát," křičí biatlonistka do světa.

Její slova potvrdil fakt, že české biatlonistky získají dodatečně bronz ze štafety na olympiádě v Soči. Původně druhé Rusky byly diskvalifikovány kvůli dopingu Romanovové a Viluchinové.

„Respektuji, že někteří máte na věc jiný názor. Ale Rusko se stále neomluvilo, nespolupracuje na zlepšení a vynucuje si vše z pozice síly a vydírání. Proto chci radši olympiádu bez něj. Cítím jako povinnost dát najevo, že tohle chování není normální a nesmí projít jen tak," dodává Koukalová.

Reklama

Související témata: