Hlavní obsah

Z televize na olympiádu? České amatérky zabojují o svůj sen

Praha

Mezi tréninky a zápasy chodí do školy a do práce a ani případný úspěch v boji o hry v Pchjongčchangu by na tom nic nezměnil. Přesto české curlerky vnímají olympijskou kvalifikaci, která se v úterý rozběhne v Plzni, jako historickou šanci pro svůj sport. O dvě místenky do Koreje v každé kategorii budou usilovat čeští muži i ženy.

Foto: Profimedia.cz

Anna Kubešková, česká skipka.

Článek

„Případný úspěch by curlingu strašně pomohl. Už teď je o něj po olympiádě velký zájem, a to tam české týmy nikdy nebyly,“ hlásí skipka českého týmu Anna Kubešková. Sama pracuje v České televizi, její spoluhráčka Tereza Plíšková je asistentkou v advokátní kanceláři, Klára Svatoňová, Ežen Kolčevská a Alžběta Baudyšová jsou pracujícími studentkami.

„Máme tři až čtyři tréninky týdně, k tomu minimálně jednou posilovnu a dva víkendy v měsíci většinou od čtvrtka do neděle jezdíme na turnaje v zahraničí,“ vyjmenovává Kubešková nabitý program reprezentantek.

Pomáhá i laser

Curling je někdy označován jako šachy na ledě, přesto je fyzická připravenost nezbytnou podmínkou úspěchu. „Při tréninku odhodíme dvacetikilogramový kámen třeba padesátkrát. Metaři zase hodně zapojují ramena a záda,“ vyjmenovává Kubešková.

V tréninku reprezentantky s kanadským šéftrenérem Bradem Askewem využívají i moderních technologií jako jsou lasery a časové měřiče. „Abychom zjistily, jestli dokážeme kámen hodit opakovaně stejně,“ vysvětluje.

V základní skupině čeká v plzeňské hale Košutka muže sedm a ženy šest soupeřů, turnaj vyvrcholí o víkendu. Vítěz základní části se střetne s druhým o první postupové místo, poražený z tohoto souboje vyzve třetí tým skupiny v boji o druhé místo.

Reklama