Hlavní obsah

Rusko vyhlíží ortel. Vyhne se nejpřísnějšímu trestu?

Praha

Předvečer svatého Mikuláše je ve většině evropských zemí spojený s drobnými dary i symbolickými tresty. A svůj ortel si v úterý večer vyslechne také „zlobivý“ ruský sport. Přijde ďábelský trest, či se Mezinárodní olympijský výbor andělsky smiluje a pustí výpravu na ZOH do Pchjongčchangu?

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Ruská skeletonistka Jelena Nikitinová, jedna z hříšnic v dopingové kauze.

Článek

Zpráva McLarenovy vyšetřovací komise zřízené antidopingovou agenturou WADA odhalila systematický a státem řízený dopingový program. Další dvě komise zase rozkrývaly podvádění během olympiády v Soči a odhalily rozsáhlé manipulace se vzorky.

Na základe vyšetřování bylo diskvalifikováno už 25 ruských sportovců, z toho jedenáct jich přišlo o medaili.

A tak není divu, že sílí hlasy po nejpřísnějším trestu – úplném zákazu startu na ZOH v Pchjongčchangu. „Rusko se stále neomluvilo, nespolupracuje na zlepšení a vynucuje si vše z pozice síly a vydírání. Proto chci radši olympiádu bez něj,“ uvedla na svém Facebooku biatlonová mistryně Gabriela Koukalová.

Jen pod neutrální vlajkou?

Naopak Mezinárodní hokejová federace IIHF s podporou českého svazu se postavila proti kolektivnímu trestu i s vědomím, že neúčast hvězd Kontinentální ligy by ještě více devalvovala hokejový olympijský turnaj, jenž už se musí obejít bez hráčů NHL.

Jaké scénáře dnešního ortelu jsou tedy ve hře? Vedle úplného zákazu může MOV učinit podobný verdikt jako před hrami v Riu, kdy nechal rozhodnout jednotlivé sportovní federace. Může Rusům udělit astronomickou pokutu nebo sáhnout k šalamounskému rozhodnutí, že smí na hrách startovat, ale nikoliv pod svou vlajkou a neuslyší ani národní hymnu.

Zatímco tato varianta byla dosud pro Rusy nepřijatelná, včera už ustoupili. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že ani v případě startu pod neutrální vlajkou by Rusové účast na hrách nebojkotovali. Této variantě trestu nahrává i informace serveru insidethegames.biz, že MOV už kontaktoval výrobce Nike, zda by byl schopný připravit pro Rusy neutrální kolekci.

Jaký trest by měl postihnout Rusy za organizovaný doping?
Úplný zákaz startu Ruska na ZOH v Pchjongčchangu
64,9 %
Měli by dostat astronomickou pokutu, ale ne zákaz startu na ZOH v Pchjongčchangu
7,1 %
Měli by jim zakázat start na ZOH v Pchjongčchangu pod ruskou vlakou
4,5 %
Žádný
23,5 %
Celkem hlasovalo 1025 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.