Hlavní obsah

Rozhodnuto! Rusko na ZOH nebude, vybraní sportovci mohou startovat pod neutrální vlajkou

Lausanne
Aktualizováno

Rusko bylo vyloučeno ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu. Jeho sportovci mohou startovat jen pod neutrální vlajkou, pokud prokážou, že nebyli zapleteni do systematického dopingu v zemi. Rozhodl o tom výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Rusové se proti vyloučení své výpravy z OH v Pchjongčchangu odvolají ke sportovní arbitráži CAS. Oznámil to šéf Ruského olympijského výboru Alexandr Žukov.

Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT, ČTK/AP

MOV rozhodl o suspendaci Ruského olympijského výboru. Ruští sportovci mohou na ZOH v Pchjongčchyngu závodit jen pod neutrální vlajkou

Článek

Kvůli dopingovému skandálu byl suspendován Ruský olympijský výbor. MOV vycházel ze závěrů dvou komisí, které prověřovaly podezření ze státem řízeného dopingu v Rusku a individuální případy podvodů při olympijských hrách v Soči. Umožnění startu "prokazatelně čistých" ruských sportovců pod neutrální vlajkou znamená, že nebudou nastupovat v národních barvách a po případných triumfech jim nebude hrát ruská hymna.

Pod hlavičkou neutrálních sportovců z Ruska bude moci na ZOH v Pchjongčchangu startovat i hokejový tým. Zúčastnit se budou moci i hráči curlingu.

Rusko je prvním státem, který byl vyloučen z olympijských her kvůli dopingu. Pokud se tak v minulosti stalo, bylo to z politických důvodů.

Z výsledkové listiny poslední zimní olympiády bylo kvůli manipulacím se vzorky vyřazeno 25 ruských sportovců, kteří přišli o jedenáct medailí. Kvůli tomu se před dnešním jednáním výkonného výboru MOV spekulovalo o plošném vyloučení všech ruských sportovců z únorové olympiády, ale k tomu nakonec MOV nesáhl.

Bezprecedentní poškození olympismu a sportu

Sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor považuje krok MOV za "řešení z nouze". "Ukazuje akorát na obrovskou krizi. Jestli to ale byl jediný možný způsob, jak umožnit prokazatelně čistým sportovcům z Ruska start na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu, pak se k tomu asi sáhnout muselo," řekl Doktor.

Doživotní trest dostal ruský vicepremiér a bývalý ministr sportu Vitalij Mutko, který byl podle vyšetřovatelů odpovědný za státem řízeným dopingem. Nesmí už na žádné olympijské hry. "Nikdy dřív jsme se nesetkali s takovými podvody a manipulací. Způsobilo to bezprecedentní poškození olympismu a sportu," řekl šéf jedné z komisí Samuel Schmid.

Mezinárodní olympijský výbor navíc požaduje po Rusku uhradit 15 miliónů dolarů (326 miliónů korun) za náklady, který měl s vyšetřováním.

Rusové nařčení z organizovaného dopingu vytrvale odmítají. To je jedním z důvodů, proč nebyla vrácena akreditace Ruské antidopingové agentuře (RUSADA). Výkonný výbor MOV dnes kvůli dopingovému skandálu potrestal i Žukova, kterého zbavil členství v MOV.

Chronologie aféry ohledně systematického dopingu v ruském sportu:
3. listopadu 2014 - Německá televize ARD obvinila ve svém dokumentu Rusko ze systematického dopingu, korupce a vydírání. Autoři upozornili i na následné zakrývání pozitivních testů a neochotu jejich vyšetřování ze strany funkcionářů.
Prosinec 2014 - V souvislosti s obviněním z dopingu odstoupil šéf Ruské atletické federace Valentin Balachničev z funkce pokladníka mezinárodní federace IAAF. Funkcí v IAAF se vzdali i šéf lékařského a antidopingového oddělení atletické federace Gabriel Dollé a marketingový poradce Papa Massata Diack, syn tehdejšího šéfa federace Laminea Diacka. Do čela tříčlenné komise, která se měla zabývat dopingem v Rusku, byl jmenován bývalý šéf Světové antidopingové agentury WADA Richard Pound. WADA si v rámci vyšetřování odvezla z Moskvy přes 3000 vzorků.
Únor 2015 - Předseda Ruské atletické federace Valentin Balachničev kvůli sérii dopingových skandálů po téměř čtvrt století ve funkci rezignoval.
Listopad 2015 - Francouzské úřady zahájily vyšetřování bývalého šéfa IAAF Laminea Diacka v souvislosti s korupcí a praním špinavých peněz. WADA odebrala kvůli podezření ze systematického dopingu ruských atletů akreditaci moskevské laboratoři. Mezinárodní olympijský výbor pozastavil čestné členství bývalému šéfovi IAAF Diackovi a vyzval federaci, aby začala disciplinární řízení s ruskými atlety obviněnými z dopingu.
13. listopadu 2015 - IAAF na návrh WADA pozastavila členství ruskému svazu, což znamenalo zákaz startu v mezinárodních soutěžích. O několik dnů později ustavila IAAF nezávislý inspekční tým, který má dohlížet na reformy v ruské atletice. WADA následně suspendovala ruskou antidopingovou agenturu RUSADA, jejíž fungování označila za nevyhovující.
Červen 2016 - WADA zveřejnila, že za půl roku byli ruští sportovci ve více než 50 případech přistiženi při dopingu, ještě víc se jich kontrolám vyhnulo. S tím jim měla pomáhat i ruská tajná služba a další státní složky.
21. června 2016 - MOV uvedl, že respektuje rozhodnutí IAAF o potrestání ruských atletů.
25. června 2016 - Ruští atleti se proti rozhodnutí IAAF hromadně odvolali k mezinárodní arbitráži CAS.
21. července 2016 - CAS zamítl odvolání ruských atletů proti trestu od IAAF.
24. července 2016 - MOV nevyloučil Rusko z OH v Riu de Janeiro. Rozhodnutí o účasti sportovců na olympiádě ponechal na federacích jednotlivých sportů. Rusové nesměli nominovat žádného sportovce, který v minulosti dostal trest za doping. Z původní ruské nominace vypadlo kvůli dopingovému skandálu celkem 116 olympioniků, někteří však později uspěli s odvoláním k CAS.
7. srpna 2016 - Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) vyloučil kvůli státem organizovanému dopingu celou ruskou výpravu z paralympijských her v Riu de Janeiro.
24. října 2016 - Náměstek ministra sportu Jurij Nagornych, jedna z hlavních postav obřího dopingového skandálu, byl propuštěn. Již dříve ve funkci ministra sportu skončil Vitalij Mutko, ten však byl povýšen do funkce místopředsedy vlády pro sport, turistiku a výchovu mládeže.
3. listopadu 2016 - Ruský parlament schválil zákon, který zavádí nové tresty za doping včetně vězení pro trenéry a sportovní funkcionáře navádějící sportovce k užívání zakázaných preparátů. Zavedení moderního antidopingového systému později schválil i ruský prezident Vladimir Putin, který nicméně dopingový skandál odmítl s tím, že jej považuje za součást protiruské kampaně.
7. prosince 2016 - MOV prodloužil předběžná opatření vůči Rusku.
9. prosince 2016 - WADA zveřejnila druhou část zprávy o dopingových praktikách v Rusku. Vyplývá z ní, že mezi roky 2011 a 2015 profitovalo ze systematického dopingu více než tisíc ruských sportovců. MOV v reakci na to oznámil, že nechá znovu otestovat všechny ruské vzorky z OH v Londýně i v Soči. Zpětné testování vzorků zatím vedlo k diskvalifikaci 27 ruských sportovců z her v Pekingu 2008 a Londýně 2012.
13. prosince 2016 - Kvůli rozsáhlému dopingovému skandálu v ruském sportu přišlo Soči o pořadatelství únorového mistrovství světa v jízdě na bobech a skeletonu. Později potkal stejný osud i Světový pohár a juniorský světový šampionát v biatlonu, SP v rychlobruslení i finále SP v běhu na lyžích.
23. prosince 2016 - MOV zahájil disciplinární řízení s 28 ruskými sportovci, kteří jsou podezřelí z manipulace se vzorky na OH v Soči.
28. prosince 2016 - Rusko poprvé přiznalo, že v zemi existoval státem řízený dopingový program. Uvedla to ředitelka národní antidopingové agentury Anna Anceliovičová.
1. listopadu 2017 - MOV kvůli dopingové kauze v Soči potrestal doživotním zákazem startů na OH běžce na lyžích Alexandra Legkova a Jevgenije Bělova a zároveň diskvalifikoval oba závodníky ze všech olympijských soutěží. Legkov vyhrál závod na 50 km a pomohl ruské štafetě ke stříbru. Oba se stali prvními ruskými sportovci, kteří byli od MOV kvůli dopingu a manipulaci se vzorky na hrách v Soči potrestáni.
16. listopadu 2017 - WADA rozhodla, že ruské antidopingové agentuře (RUSADA) zatím nevrátí akreditaci pro provádění testů.
27. listopadu 2017 - Po diskvalifikaci dvou ruských biatlonistek kvůli dopingu připadl bronz ze štafety na OH v Soči českému kvartetu.
1. prosince 2017 - MOV kvůli dopingu na OH v Soči diskvalifikoval další ruské sportovce, celkem jich kvůli systematickému a státem řízenému dopingu a manipulaci se vzorky potrestal 25.
5. prosince 2017 - MOV rozhodl o vyloučení Ruska ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu v roce 2018. Jeho sportovci mohou startovat jen pod neutrální vlajkou, pokud prokážou, že nebyli zapleteni do systematického dopingu v zemi. Kvůli dopingovému skandálu byl suspendován Ruský olympijský výbor. Rusko je prvním státem, který byl vyloučen z olympijských her kvůli dopingu. Pokud se tak v minulosti stalo, bylo to z politických důvodů. Doživotní trest dostal ruský vicepremiér a bývalý ministr sportu Vitalij Mutko, který podle vyšetřovatelů stál za státem řízeným dopingem. Nesmí už na žádné OH.

Reklama

Související témata: