Hlavní obsah

Česko má po prvním dnu MS atletů 4 medaile

ASSEN

I přes nepříznivé počasí dokázali čeští reprezentanti na MS handicapovaných atletů v nizozemském Assenu vybojovat první den hned čtyři cenné kovy. Další titul mistra světa si v neděli zařadil do své bohaté sbírky koulař Martin Němec. Stříbrné medaile vybojovali oštěpařka Andrea Farkašová a diskař Martin Zvolánek. Bronz patří nejúspěšnějšímu českému sportovci z her v Sydney Romanu Musilovi.

Foto: Handisport.cz

Martin Němec získal na MS handicapovaných atletů zlato ve vrhu koulí.

Článek

První českou medailistkou na atletickém světovém šampionátu v nizozemském Assenu byla Andrea Farkašová. Ve sloučené kategorii F35/36/38 dokázala získat v dešti a větrných poryvech druhé místo v hodu oštěpem. Osmadvacetiletá sportovkyně s centrální poruchou hybnosti je jednou z pětice českých reprezentantů, kteří do Assenu přijeli obhájit mistrovské tituly z roku 2002.

Andree Farkašové se to sice nepodařilo, ale vzhledem k nachlazení, které jí momentálně sužuje, byla ráda, že se jí v nepříjemném dešti podařilo vůbec získat medaili, navíc ve svém letošním maximu 22,38 m: "Podmínky rozhodně nebyly ideální, ale my jsme se na to připravovali už doma, trénovali jsme v nepříznivém počasí, abychom si zvykli, a já jsem moc šťastná, že mám stříbro," svěřila se po závodě promáčená, ale zářící Andrea Farkašová. Zvítězila Litevka Ramune Adomaitienová pokusem dlouhým 27 metrů a 95 centimetrů.

Bronzový start Romana Musila

Roman Musil patří mezi stálice českého paralympijského nebe. Je nejúspěšnějším českým sportovcem her v Sydney v roce 2000, světovým i evropským šampiónem a světovým rekordmanem. Na mistrovství světa v Assenu odstartoval třetím místem v hodu diskem. Atlet na vozíku získal ve sloučené kategorii F 33/34 za výkon dlouhý 26 metrů 88 centimetrů po koeficientovém přepočtu, který stírá rozdíl mezi různě handicapovanými sportovci, 970 bodů, což bylo o 109 bodů méně, než kolika dosáhl nejlepší Íránec Farazadeh Saleh Siamak.

"Jsem moc rád, že jsem získal bronz, počasí je tu strašně proměnlivé a artróza v odhodovém rameni mě v něm pěkně zlobí. Navíc medaile z prvního závodu je hodně uklidňující," poznamenal po závodě Roman Musil. Zkušený závodník také přiblížil psychické rozpoložení favorita před prvním závodem na vrcholné akci: "Kdo říká, že se nebojí, tak lže," řekl se smíchem pětatřicetiletý atlet, který v Bílině a Teplicích pomáhá i s tréninkem mládeže. "Doufám, že moje medaile děti náležitě povzbudí," dodal Roman Musil.

Zlatý Němec, stříbrný Zvolánek

Medailovou sérii českých reprezentantů během prvního dne světového šampionátu handicapovaných atletů v Assenu uzavřeli dnes večer dva Martinové, Němec a Zvolánek. Prvně jmenovaný zvítězil ve vrhu koulí vozíčkářů kategorie F55 a Martin Zvolánek při svém debutu na velké atletické soutěži vybojoval stříbro v hodu diskem v kategorii nejvíce postižených sportovců F51.

Dvojnásobný paralympijský vítěz v hodu diskem, stříbrný ve vrhu koulí z paralympiády v Sydney, mistr světa i Evropy a světový rekordman Martin Němec zaskočil soupeře třetím pokusem dlouhým 11,41 m. "Do prvních dvou pokusů jsem se optimálně netrefil, a tak jsem moc nevěděl, co bude, koule mi někdy jde, někdy nejde, ale tím třetím jsem odskočil tomu, který do té chvíle vedl o nějakých čtyřicet centimetrů, takže to rázem bylo příjemnější," řekl po závodě dvaatřicetiletý Němec, držitel světového rekordu ve své kategorii 11,85 m.

Martin Zvolánek je bronzovým stříbrným medailistou z letní paralympiády v Sydney, ale ve stolním tenise. K atletice se dostal přes paralympijského vítěze v hodu oštěpem Štefana Danka. "Vždycky jsem chtěl dělat dva sporty a atletika se mi líbila. Pak mě začal Pišta přesvědčovat, že bych se na ni hodil, tak jsem začal pořádně trénovat, a je z toho stříbro. Jsem hrozně šťastný, ale vůbec jsem to nečekal," poznamenal s úsměvem Zvolánek, který skončil druhý ve svém osobním rekordu 9,63 m. Na prvního Brita Davida Gala mu navíc chyběly pouhé dva centimetry.

Reklama