Hlavní obsah

MS handicapovaných atletů: zlatý Pohlmann, bronzová Fesslová

Handisport.cz

Další dvě medaile získala na světovém šampionátu handicapovaných atletů v Assenu česká výprava, celkem už jich má na svém kontě šest. Oštěpař Rostislav Pohlmann dokázal porazit léta nepřemožitelného Íránce Mirzaeie i všechny ostatní soupeře a stal se mistrem světa. Diskařka Jana Fesslová triumfovala, když uspěla i v kategorii méně handicapovaných, než ve které byla před dvěma lety, a získala v Assenu bronz.

Foto: Handisport.cz

Rostislav Pohlmann

Článek

Íránec Mohammad R. Mirzaei po léta neomezeně kraloval oštěpařům kategorie F57, vyhrál poslední tři paralympiády. Nikdo ho na vrcholné soutěži nedokázal porazit. Rostislav Pohlmann byl věčně druhý, na hrách v Aténách v roce 2004 až třetí. Letos přijel dvačtyřicetiletý Čech do Assenu ve výborné oštěpařské formě a překonal nejen Mirzaeie, ale i všechny ostatní závodníky. Zlato bral za skvělých 37 metrů 85 centimetrů. Těch dosáhl v posledním, šestém pokusu. Na vítězství by mu ale stačil už druhý hod dlouhý 37,71 m.

"Radost z toho, že jsem porazil Mirzaeie, samozřejmě mám, ale kalí mi ji to, že dnes nečekaně skončil až čtvrtý, že ho porazili i další. Ale vážně - celá léta jsem snil o tom, že nad ním jednou zvítězím, takže jsem teď spokojený. Jen bych si to možná vychutnal, kdyby to přišlo dřív, teď v posledních letech jsem si třeba mnohem víc vychutnal emoce při porodu dcery," řekl Rostislav Pohlmann. Na závodech ho doprovází syn Ondřej, který byl prvním, koho šťastný oštěpař objal po svém velkém vítězství.

"Dneska naše výkony ale trochu znehodnotil vítr, foukal hodně silně proti, myslím, že jsem měl klidně na třicet osm metrů," okomentoval závod Pohlmann. Egypťan Ibrahim Ali na druhém místě ztratil na českého závodníka téměř dva metry. Třetí skončil Slovák Julius Hutka výkonem 35 metrů a 3 centimetry.

Medailový comeback diskařky Jany Fesslové

Jana Fesslová byla smutnou hrdinkou paralympiády v Aténách, kde by byla po vítězství ve vrhu koulí překlasifikována do kategorie méně handicapovaných a byla jí zpětně odebrána zlatá medaile. To všechno je nyní minulost. Bývalá házenkářka, které se stal úraz během utkání, umí nepříznivým podmínkám čelit. Dva roky tvrdě trénovala a soustředila se na disk, kde měla větší šanci uspět ve sloučené kategorii při koeficientových přepočtech podle stupně postižení jednotlivých závodnic. Vyplatilo se, na mistrovství světa v atletice v Assenu získala právě v této disciplíně bronz.

"Je to úžasný návrat po tom pádu v Aténách a určitě dobrý odrazový můstek do budoucna, navíc obrovské povzbuzení pro další trénink do Pekingu," usmívala se šťastná Jana Fesslová po závodě. Ve sloučené kategorii, kde o konečném pořadí rozhodují koeficientové přepočty, které umožňují společné závodění lidem s různými handicapy, získala Fesslová za 22 metrů a 40 centimetrů 612 bodů, o devatenáct bodů méně než druhá Němka Martina Willingová. Vyhrála paralympijská vítězka z Atén a krajanka Willingové Marianne Buggenhagenová.

"Další medaile tady na mistrovství světa pro mě reálná není. Letos jsem se věnovala především disku, protože ty možnosti, jak uspět, byly největší právě v něm. Kouli jsem hodně šidila. Letos poprvé závodím i v oštěpu, tak tam doufám, že bych mohla být do první poloviny startovního pole," nastínila své další plány na šampionátu Jana Fesslová.

Reklama

Související témata: