Hlavní obsah

Pohlmann přidal ke zlatu z oštěpu stříbro v disku

ASSEN

Atlet na vozíku Rostislav Pohlmann se stal druhým českým reprezentantem po Martinu Němcovi, který na mistrovství světa v nizozemském Assenu získal dvě medaile. Po zlatém triumfu v oštěpu ve středu zlepšením v posledním, šestém pokusu dosáhl na stříbrnou medaili v disku.

Foto: Handisport.cz

Rostislav Pohlmann vybojoval v disku stříbro.

Článek

Disk je přitom Pohlmannova parádní disciplína. Má v něm jak titul paralympijského vítěze, tak mistra světa a Evropy, navíc dosud drží světový rekord 47,53 m. Ten vytvořil právě na paralympiádě v Aténách. V Assenu ale překonal jen hranici pětačtyřiceti metrů. Celková bilance České republiky je prozatím 10 cenných kovů (3-5-2).

Rostislav Pohlmann předvedl velmi vyrovnanou sérii, jako jediný ze všech závodníků čtyřikrát ze šesti pokusů přehodil 44 metrů, stříbro mu zajistilo 45 metrů a 14 centimetrů. "Spokojený se sebou jsem, přijel jsem si sem pro jednu medaili, mám dvě, ještě ke všemu je jedna zlatá, zrovna v disciplíně, ve které se to nečekalo, jsem spíš diskař než oštěpař. Potvrdilo se, že v naší kategorii je už zapotřebí se specializovat, ne tříštit síly na víc disciplín, ale spokojený jsem, zase jsem zabojoval a posledním pokusem se vrátil z bronzu na stříbro," pochvaloval si český reprezentant.

V závodě zvítězil Číňan Čeng Wej-Haj hodem dlouhým 46,41 m. Když po Pohlmannově doházení viděl, že mu jeho třetí pokus stačí k vítězství, zbývající ani nevyčerpal.

A jak vidí dvaačtyřicetiletý Rostislav Pohlmann, který před dvěma roky v Aténách anoncoval ukončení kariéry již v roce 2005 po evropském šampionátu ve finském Espoo své další atletické působení? "Zatím to vypadá, že ještě dva roky vydržím. Záleží na tom, jestli budeme mít pořád stejné váhy náčiní jako teď, a jestli budu dál hrát basket. Je to pro mě nejlepší zimní příprava. Jestli už nebudu hrát na takové úrovni, tak nevím, jestli se ještě donutím takhle trénovat," vysvětloval bundesligový basketbalista, který v nejvyšší německé soutěži vozíčkářů hájí barvy Zwickau.

Stříbrný Němec na stupních chyběl

Martin Němec získal ve včerejším oštěpařském závodě kategorie F55 stříbrnou medaili za 30 metrů 27 centimetrů. Stal se vůbec prvním českým závodníkem na mistrovství světa v Assenu, kterému se povedlo vybojovat druhý cenný kov. Medaile si však zpočátku příliš neužil. Organizátoři včera odsunuli vyhlášení disciplíny na neurčito kvůli blíže nevysvětlenému protestu jedné z výprav.

V dnešním ranním časovém plánu událostí na assenském atletickém stadiónu se ceremoniál vůbec nevyskytoval, takže když se z ampliónů ozvalo: "A nyní medailisté v hodu oštěpem kategorie F 55," odpočíval Martin Němec v deset kilometrů vzdáleném kempu Hof van Saksen, který se stal dočasným domovem pro 1200 sportovců ze 78 zemí.

Němcovu medaili od organizátorů dodatečně vyzvedl vedoucí tělesně postižených atletů zde v Assenu a paralympijský vítěz v hodu oštěpem z Atlanty Štefan Danko. Vzápětí čelil žádostem o podpis od desítek nizozemských školáků, kteří se přijeli na závody podívat. Nedali si vysvětlit, že medaile skutečně není Dankova.

Reklama