Hlavní obsah

Rakoncaj se na Mount Everest asi už nevydá

BRNO

Horolezec Josef Rakoncaj se už patrně nepřiřadí do skupiny Čechů, kteří dokázali vystoupit na nejvyšší vrchol světa Mount Everest. Rakoncaj se o zdolání 8848 metrů vysoké hory pokusil třikrát, nikdy ale neuspěl. A jak řekl ČTK, další pokus už neplánuje.

Foto: www.himalaya8000.com

Pohled na vichrem bičovaný vrchol Mt. Everestu (8850 m)

Článek

Rakoncaj jezdil do Himálají dvacet let, podařilo se mu vylézt na osm osmitisícových vrcholů. Everest mu však pokaždé odolal. "Před lety jsem se zařekl, že tam (na Mount Everest) už nepůjdu. Nejsou na to už ani kamarádi, se kterými bych něco takového chtěl podniknout," řekl horolezec.

Zdůraznil, že spíše než o zdolání vrcholu za každou cenu mu šlo vždy o překonání náročných úseků při výstupech. Nejvyšší horu světa se podle svých slov s přáteli snažil vždy zdolat obtížnými cestami. Rozhodně by se na ni nevydal po pohodlných a nejčastěji používaných trasách, na nichž jsou natažena pevná lana.

Nyní se na nich pohybují vyloženě vysokohorští turisté, kteří klasické lezení svým způsobem degradují, uvedl Rakoncaj. Vzpomíná na rok 1987, kdy se Everest pokusil s přáteli zdolat jihozápadní stěnou. "Tehdy jsme pod ní stanovali sami. Nyní se tam pohybuje v podstatě neustále 500 až 600 lidí," doplnil horolezec.

Byl 200 metrů od vrcholu

Vrchol Everestu měl na dosah například v roce 1988, kdy mu zbývalo pouhých 200 metrů. "Byli jsme tam ve čtyři hodiny odpoledne a zjistili jsme, že bychom asi vystoupili na vršek, ale při zpáteční cestě bychom patrně museli zabivakovat. To jsem nechtěl. Zažil jsem to na K2 a je to nebezpečné," dodal Rakoncaj.

Při dobývání nejvyšších hor světa pilně fotografoval. Část jeho snímků je nyní k vidění na výstavě Pohledy z vrcholů, která se koná v brněnské Galerii U Rudého vola.

Zatím posledním, osmým Čechem na nejvyšším vrchu světa se stal letos v květnu David Fojtík. Mount Everest dobyl po třídenním výstupu.

Reklama

Související témata: