Hlavní obsah

Handbiker Pipek získal na MS bronz, Ježek skončil na silnici

AIGLE

Cyklista-vozíčkář Marcel Pipek vybojoval po vítězství v časovce na mistrovství světa handicapovaných cyklistů ve Švýcarsku bronz v silničním závodě. Několikanásobný paralympiijský vítěz Jiří Ježek dojel v kategorii podkolenních amputářů naprosto vyčerpán sedmý. Fantastické páté místo a tím i nominovatelnost na paralympijské hry v Pekingu si vyjel cyklista bez ruky Jiří Kalousek.

Foto: Handisport.cz

Marcel Pipek

Článek

Handbiker Marcel Pipek kolem sebe šíří příjemnou a pohodovou atmosféru téměř neustále. Po dojezdu silničního závodu na 46,4 kilometru z něj však spokojenost a nadšení doslova sálaly. A to i přesto, že tentokrát nevyhrál. Bývalý motokrosař, který se po úraze vrhnul na handcyklistiku, dojel ve svém druhém závodě na mistrovství světa v Aigle na třetím místě.

"Všechno to ze mě spadlo, vyšlo to nejen mně, ale i kolegovi Radkovi Civišovi, zajeli jsme i jako tým dobře, a já jsem si přál z každého závodu medaili, to mi vyšlo, takže teď už je mi opravdu do smíchu," svěřoval se Marcel Pipek, který předevčírem v časovce získal poprvé v životě titul mistra světa.

V silničním závodě se handbikeři kromě soupeřů a trati prali také s nepřízní počasí. Už od rána bylo v Aigle zataženo a drobně pršelo, během třetího okruhu silničního závodu se rozpršelo silně a počasí se neumoudřilo až do konce závodu. "Nerad jezdím v takovémhle dešti, protože je to hodně nebezpečný, když jede člověk třeba na pátém místě, tak prakticky nevidí, navíc je i špatně slyšet, hrozí kolize," vysvětloval Pipek.

V hlavním pelotonu se od počátku držel na čele Pipkův týmový kolega z Handbike ČR Radovan Civiš, na nějakou větší spolupráci ale Češi neměli moc prostoru: "Zkusili jsme peloton ve druhém kole roztrhat, odjeli jsme ve třech, ale nepodařilo se to. Pak už mi bylo jasné, že rozhodovat se bude až v závěrečném spurtu, tak to chtělo jen v klidu dojet a vyvarovat se srážky. Kilometr před cílem jsme nasadil a se mnou vyjeli Němci," popisoval chvíe, kdy tachometr jeho handbiku ukazoval rychlost okolo šedesáti kilometrů v hodině šestatřicetiletý český reprezentant.

Německý trojlístek - Bäumann, Weber, Knecht - ukázal svoji spurtovací sílu. Cílem prosvištěly v rychlém sledu první Stefan Bäumann, druhý Max Weber, třetí Marcel Pipek a čtvrtý Tobias Knecht. Všichni dosáhli shodného času 1 hodina 22 minut 10 sekund, Radovan Civiš si osmou pozicí z jednadvaceti závodníků zajistil možnost nominace na paralympijské hry v Pekingu. Třetí český handbiker Pavel Děcký dojel osmnáctý.

Ježek skončil na silnici

Jiří Ježek se po vítězné časovce svěřil, že už by klidně mohl jet domů. Cítil se unavený z dráhových závodů, ve kterých byl dvakrát druhý, i ze svého mistrovského triumfu v časovce. Navíc mu jako vrchaři rovinatá trať silničního závodu ve Švýcarsku nevyhovovala. Ukázalo se, že svoje síly odhadl přesně. Při vjezdu do posledního, šestého kola bezmála sedmdesátikilometrového závodu sice kontroloval čtvrtou pozici a měl výborný kontakt s prvními třemi, ale do cíle dojel sedmý. Zhruba o sto metrů dál se z kola vyčerpáním sesunul na trať a chvíli na ní zůstal ležet. Pak za pomoci manželky a manažerky Soni došel do depa.

V kategorii sportovců s nadkolenní amputací dojel stříbrný z časovky Michal Stark na pátém místě v čase 1:58:59 a hodně se na sebe zlobil, že se při závěrečném spurtu nechal zavřít čínským závodníkem. Naopak skvělého úspěchu vzhledem ke svým dosavadním umístěním dosáhl Jiří Kalousek, který v 81,2 kilometru dlouhém závodě cyklistů po bez ruky dosáhl času 1:59:20, což znamenalo také pátou příčku.

Reklama