Hlavní obsah

V Pchjongčchangu začaly zimní paralympijské hry

V Pchjongčchangu začaly XII. zimní paralympijské hry, které necelé dva týdny po skončení olympiády tradiční předepsanou formulí oficiálně zahájil jihokorejský prezident Mun Če-in. Oheň společně zapálili Kim Un-čung, která před pár dny dovedla jihokorejské curlerky k senzačnímu olympijskému stříbru, a její handicapovaný kolega So Sun-sok. Mezi rekordními 49 výpravami na slavnostním zahájení nechyběl český tým, který tvoří patnáctka sledge hokejistů a šestice lyžařů.

Foto: Paul Hanna, Reuters

XII. zimní paralympijské hry začaly

Článek

Na Olympijský stadion přivezl českou vlajku třiapadesátiletý sledge hokejista Miroslav Hrbek, který startoval už ve Vancouveru a Soči. Česká výprava nastoupila před 30 tisíci diváky hned za Rusy, kteří se kvůli skandálu se státem řízeným dopingem představí podobně jako na olympiádě pod neutrální vlajkou.

Na rozdíl od únorových her nešli při zahájení sportovci pořadatelské země společně s reprezentanty KLDR, kteří se na zimní paralympiádě představí poprvé. Důvodem jsou spory kolem vlajky symbolizující sjednocení Korejského poloostrova, na které byla na žádost Japonska odstraněna modrá tečka znázorňující ostrovy, jež jsou předmětem územního sporu mezi Koreou a Japonskem. To se ale nelíbilo severokorejské delegaci.

Handicapovaní sportovci si na zimních hrách během devíti dnů rozdělí 80 sad medailí v alpském a klasickém lyžování, biatlonu, snowboardingu, sledge hokeji pro sportovce s poškozením dolních končetin a curlingu pro vozíčkáře. Z minulé paralympiády v Soči se Češi vrátili bez medaile.

Reklama

Související témata: