Hlavní obsah

Stolní tenista Polanský je mistrem Evropy do 21 let

Největší současný talent českého stolního tenisu Tomáš Polanský se stal v Minsku mistrem Evropy do 21 let. Devatenáctiletý reprezentant potvrdil na turnaji roli nasazené jedničky a zvítězil ve finále dvouhry 4:3 nad rumunským soupeřem Cristianem Pleteou. V běloruské metropoli navíc získal i bronz ve čtyřhře, s německým spoluhráčem Dennisem Kleinem prohráli až v semifinále.

Článek

Polanský navázal na veleúspěšný evropský šampionát kadetů, který v roce 2013 hostila Ostrava. Český hráč tam získal tři zlaté medaile za dvouhru, čtyřhru a jako člen družstva, k tomu bral stříbro ve smíšené čtyřhře.

V Minsku vyhrál bez porážky základní skupinu a ve vyřazovací části na něj nestačili Rus Sidorenko (4:2), Maďar András (4:0) a ani Rumun Rares Sipos (4:1). Ve finále proti Pleteovi sice ztratil vedení 3:1 na sety, ale v dramatické sedmé sadě odvrátil mečbol a vyhrál ji 12:10.

„Abych byl upřímný, vůbec netuším, jak se mi podařilo zvládnout ten sedmý set. Držel jsem se zkrátka své hry a doufal v dobrý konec," citoval web evropské federace ETTU Polanského, čtvrtého hráče světového žebříčku v kategorii do 21 let.

Turnaj vyhrál, i když se potýkal s bolavou paží. Ve finále si ji mezi sety nechal masírovat. „Před zápasem jsem si nebyl jistý, jestli s tím zraněním můžu ve finále vůbec uspět. Ve čtvrtfinále a semifinále mě ruka nijak neomezovala, ale pak se mi připomněla, že musím být opatrný," řekl Polanský.

Spokojený byl i s bronzem ze čtyřhry. „Bylo by samozřejmě fantastické vyhrát i debla, ale já se od začátku soustředil především na dvouhru," řekl hráč bundesligového Saarbrückenu.

Reklama