Hlavní obsah

Šonka byl i v Cannes diskvalifikován za technický problém

Cannes

Pro Martina Šonku skončil i druhý závod akrobatických letců Red Bull Air Race diskvalifikací za technický problém. V únoru v Abú Zabí ale kvůli tomu ztratil jen jedno místo a získal body za čtvrtou příčku, dnes v Cannes nepostoupil do finálové části a byl osmý. Celkově mu patří po dvou závodech z osmi pátá příčka. Petr Kopfstein skončil ve Francii devátý.

Foto: Red Bull Content Pool

Martin Šonka

Článek

Šonka loni do poslední chvíle útočil na titul mistra světa a nakonec byl stříbrný, tato sezona mu ale nevychází. V Cannes nejprve marně čekal na nové válce do motoru, pak v kvalifikaci přesáhl maximální limit přetížení a před finálovým letem byl diskvalifikován.

"Překročili jsme maximální povolené otáčky o dvě sekundy déle, než je povoleno. Je to znovu technická závada, podruhé za sebou a stojí nás hodně bodů. To se prostě nesmí stávat. Je těžké vůbec popsat zklamání," popisuje Šonka v tiskové zprávě.

Premiérový závod v Cannes vyhrál Australan Matt Hall, v čele průběžného pořadí seriálu je dnes třetí Michael Goulian z USA. Kopfstein je v konkurenci 14 pilotů dvanáctý. Další díl bude hostit 27. května japonské město Čiba.

Velmi nepříjemný start do sezóny

Šonka se svým týmem nebudou mít příliš velký prostor chybu odstranit. "Teď rozebíráme letadlo, další závod se letí v Japonsku. Létat se tam bude jen tři dny, žádné testovací lety, nic. Bude tedy minimum času vše odladit. Navíc válce, které jsme chtěli měnit tady ve Francii, stále nemáme a nebudeme je mít tedy ani na další závod. Velmi nepříjemný start do sezóny, ale máme před sebou šest závodů a musíme zvednout hlavu. A hlavně udělat vše, aby se podobné věci už neopakovaly," líčí Šonka.

Také jeho krajan je hodně zklamaný. Španěl Velarde ho v prvním kole porazil o necelé čtyři desetiny vteřiny a zavřel mu cestu mezi osmičku nejlepších. "Vyloženě špatně jsme neletěli, ale nedokázali jsme najít optimální nastavení motoru a Juan měl větší štěstí. O to víc jsme namotivovaní do Japonska," ujišťuje Petr Kopfstein.

Reklama

Související témata: