Hlavní obsah

Ruská antidopingová agentura stále nesplňuje pravidla WADA

Světová antidopingová agentura (WADA) potvrdila trvající suspendaci Ruské antidopingové agentury (RUSADA). Rusové stále neudělali potřebné kroky k tomu, aby WADA mohla agenturu uznat jako funkční.

Foto: Sport.cz

Ruská biatlonistka Jekatěrina Glazyrinová měla také problémy s dopingem

Článek

Generální ředitel WADA Oliver Niggli ve středu po jednání výkonného výboru uvedl, že se na statutu RUSADA nic nezměnilo. "Nebylo potřeba o tom hlasovat a nikdo to ani nenavrhl. Nic se tam nezměnilo," řekl novinářům Niggli.

RUSADA byla kvůli velkým prohřeškům proti regulím WADA suspendována v listopadu roku 2015. Jednou z hlavních podmínek pro obnovení činnosti agentury je uznání McLarenovy zprávy, jež upozornila na systematický dopingový systém v Rusku vedoucí k podvodům na zimních olympijských hrách v Soči 2014.

Problémem je také moskevská antidopingová laboratoř. "Máme do ní už delší dobu pouze omezený přístup," uvedl generální ředitel RUSADA Jurij Ganus. "Tím porušujeme pravidla WADA, protože má právo na provádění inspekcí," dodal.

Nefunkčnost RUSADA zároveň znamená pokračování suspendace Ruska z Mezinárodní atletické federace (IAAF) a Mezinárodního paralympijského výboru (IPC).

Reklama