Hlavní obsah

Gentleman se těší na výjimečnou podívanou. Squashisté se utkají o tituly ve čtyřhře

Praha

Čtyřhra ve squashi? Rozhodně není tak obvyklá, jako v tenisu. I podmínky pro její pořádání jsou složitější. V Evropě se hraje výjimečně. Už v sobotu se ale uskuteční republikový šampionát v Sadské. Posledního velkého turnaje této sezóny se zúčastní špičkoví hráči – například Viktor Byrtus, Zuzana Kubáňová nebo Eva Feřteková. „Mě čtyřhra moc baví. Je fyzicky náročnější a vyžaduje hodně raketových schopností, hlavně citu v ruce," prohlásil talentovaný Byrtus.

Foto: Irena Vanišová

Český squashový talent - Viktor Byrtus.

Článek

Zahrát si squashovou čtyřhru je možné pouze v některých sportovních centrech. Nehraje se totiž na běžném kurtu, tam by se všichni pomačkali. Debl vyžaduje větší hřiště a nutná je tak posuvná boční stěna. „S prostorem není problém. Za celou dobu se mi nestalo, že by mě někoho raketou uhodil při hře. Akorát mě jednou někdo trefil míčkem, což je zcela běžné také u dvouhry," vysvětluje Byrtus.

Jaké je ideální strategie na čtyrhru? „Těžko říct, na každého jiná. Hodně záleží na přesné hře dozadu, doplňování se s parťákem a na pestré hře dopředu," tvrdil Byrtus, který si ještě zahraje turnaj v mixu se svojí partnerkou Michaelou Čepovou. „Holky mají svůj způsob hry, je trochu pomalejší a bez větších kontaktů... O to je všechno zajímavější," usmívá se při pomyšlení na duel Byrtus. „Při mixu se budu snažit co nejvíce pomáhat. Chci, aby spoluhráčka nechala tu těžší práci na mě."

Favoritkami v ženském pavouku jsou Eva Feřteková a Zuzana Kubáňová, racketlonová světová šampiónka a domácí mistryně z roku 2017.

Jakou budoucnost má squashový debl do budoucna ohledně zařazení do světových turnajů PSA? „Čtyřhra je určitě zajímavá, ale v tuto chvíli se hraje jako doplněk na konci sezóny," míní Tomáš Fořter, generální sekretář České asociace squashe.

Naopak oblíbená je squashová čtyřhra na Hrách Commonwealthu. „Ve čtyřhrách se rozdávají tři sady cenných kovů. Pro země, které se této mezinárodní akce účastní, je to obrovská šance získat medaile a berou to velmi prestižně. Čtyřher se tak účastní ti nejlepší hráči," dodal Fořter.

Reklama