Hlavní obsah

Český diskař Němec šanci na medaili pohřbil už před dvěma lety

PEKING

Představte si závod, ve kterém vytvoříte paralympijský rekord, a přesto skončíte čtvrtý. Že je to nemožné? Martinu Němcovi se taková věc stala. V pondělí v Pekingu překonal paralympijský rekord v hodu diskem ve své skupině F55, jenže to bylo málo. Jeho kategorie byla totiž pro závod sloučena se skupinou s nižším stupněm postižení F56. V takovém případě se výsledky atletů přepočítávají na body pomocí uměle vytvořených koeficientů, jež mají vytvořit rovnocenné podmínky pro závody atletů s různými druhy postižení.

Článek

Jak je možné, že když jste vytvořil paralympijský rekord, skončil jste až čtvrtý?

V podstatě jsem si to prohrál na mistrovství světa v Assenu, kde jsem si zvedl světový rekord. Do nekonečna posouvat laťku prostě nejde. Na jednu stranu je to nespravedlivé, protože rozhoduje koeficient, na druhou stranu si za to můžu sám. Takže co nadělám.

V čem přesně je to nespravedlivé?

Není to nespravedlnost klasifikací, je to nespravedlnost koeficientů. Já jsem koeficient pro naši skupinu výrazně zvedl před dvěma lety na mistrovství světa. Ideálně totiž foukalo a já jsem zvýšil světový rekord o více než dva metry. A právě tenhle výsledek se počítá do koeficientu. Tím pádem jsem tam naší skupinu v podstatě zabil, protože skoro nikdo nebyl schopný splnit limit. A také se snížil rozdíl v koeficientech mezi skupinami pět a šest. Je to jen nějakých 55 centimetrů, což nestačí. Odpovídaly by tak dva metry.

Jakým způsobem se koeficient vytváří?

Každá kategorie má svůj vlastní, který se stanovuje součtem výsledků 1. a 2. místa na posledním mistrovství světa, 1. místa na předchozí paralympiádě a aktuálního světového rekordu. Z těchto čtyř hodnot se udělá aritmetický průměr, který stanovuje základní normu pro danou skupinu.

Díky tomu, že jste v minulosti házel daleko, je tedy koeficient pro vaši kategorii v porovnání se skupinou 56 nerovnoměrně větší.

Je to tak. Vlastně je to nevýhoda, že jsem před dvěma lety hodil světový rekord. Před tímto paralympijským závodem totiž nebyl v „šestce“ světový rekord tak veliký a vítěz šampionátu hodil také méně než já.

Vaši soupeři tedy vlastně dostávali ve výsledku více bodů. Česká výprava podala po prvních třech hodech protest na Tanto Campbella. Jaký byl důvod?

Na Jamajčana jsme podali protest, protože ve skupině 56 jsou sportovci, kteří mají amputované nohy hodně vysoko nad koleny. A Campbell má nohy do půle lýtek. Jestli dostal klasifikaci kvůli handicapované ruce, tak si myslím, že ten handicap ruky u disku zrovna takovou roli jako třeba u koule nehraje. U disku nevadí, že nemá odhodový prst dobrý. Naopak ho má delší a silnější než normální člověk.

Reklama