Hlavní obsah

Jiří Ježek má druhou medaili, na kilometru byl stříbrný

PEKING

Cyklista Jiří Ježek proměnil i svůj druhý start na velodromu Lao-šan v medaili. Po včerejším triumfu ve stíhacím závodě dnes na kilometru s pevným startem dojel stříbrný. Třiatřicetiletý reprezentant tak navázal v kategorii tělesně handicapovaných na medailové úspěchy spastiků ve stejné disciplíně.

Foto: Daniel Pavlis

Český cyklista Jiří Ježek

Článek

Necelé tři hodiny po bronzu Tomáše Kvasničky a stříbru Jiřího Boušky vyrazil po ovále na kilometrovou vzdálenost také Jiří Ježek. Prvních 250 metrů ztrácel na své soupeře, pak ale zvyšoval své tempo a poměřoval svůj čas s výkonem čínského cyklisty Zhenga, který překonal Ježkův paralympijský rekord z Atén. Třetí okruh zajel nejrychleji ze všech, kteří už měli svou jízdu za sebou, aby se po čtyřech kolech zastavila jeho časomíra na hodnotě 1:11.182. O pouhých 16 setin sekundy rychlejší čas znamenal zisk stříbrné medaile a Jiří Ježek si vzal zpět primát nejlepšího cyklisty na kilometru na paralympijských hrách.

Po něm se ale vydal na dráhu ještě největší favorit, specialista právě na závod na jeden kilometr, Brit Jody Cundy. Úřadující mistr světa v této disciplíně a držitel světového rekordu najel na Ježka téměř tři vteřiny hned v prvním kole, na 500 metrech už vedl skoro o pět sekund. Nakonec své dosavadní maximum z loňského šampionátu vylepšil o více než tři vteřiny a odsunul Jiřího Ježka na stříbrnou pozici. „Jody Cundy je v téhle disciplíně opravdu fantastický, o čemž svědčí jeho časy. Překonat vlastní světový rekord takovým rozdílem, to je úžasné. Já jsem strašně rád, že jsem skončil za ním na stříbrné pozici a prodal v dalším závodě svůj tvrdý trénink,“ řekl spokojený Ježek.

Svou druhou medaili na velodromu Lao-šan vybojoval čtyřnásobný paralympijský vítěz pouhý den po zlatém triumfu ve stíhacím závodě, na který se nejvíc soustředil: „Já jsem za stříbrnou medaili strašně šťastný, protože po tom včerejším závodě jsem byl hodně unavený. Ráno se mi špatně vstávalo, necítil jsem se dobře a na kilometru je potřeba právě výbušnost, která mi po včerejšku trošku chyběla,“ popsal své pocity dvojnásobný medailista.

Paralympijské hry - Peking:
Cyklistika:
1 km s pevným startem, LC2: 1. Jody Cundy, GBR (1:05.466 WR), 2. Jiří Ježek, ČR (1:11.182), 3. Zheng Yuanchao, CHN (1:11.198)

Reklama