Hlavní obsah

Paralympiáda v Pekingu skončila, česká výprava skončila 16. v pořadí zemí

PEKING

XIII. letní paralympijské hry ve středu skončily slavnostním ceremoniálem na pekingském Národním stadiónu. Pomyslný štafetový kolík byl v Ptačím hnízdě předán do Londýna, kde se XIV. letní paralympijské hry uskuteční od 29. srpna do 9. září 2012.

Článek

Českou vlajku na ovál Ptačího hnízda přivezla plavkyně Běla Hlaváčková, která v Pekingu získala dvě zlaté, stříbrnou a bronzovou medaili. Hlaváčková a cyklista Jiří Ježek se stali nejúspěšnějšími sportovci české výpravy.

Čeští reprezentanti dokázali vybojovat celkem 27 medailí, šest zlatých, tři stříbrné a 18 bronzových. V medailovém pořadí zemí obsadili 16 příčku, což znamená obrovský sportovní úspěch. Paralympijským hrám dominovali stejně jako těm olympijským domácí Číňané, kteří získali neuvěřitelných 211 medailí, z toho 89 zlatých. Druhou nejúspěšnější zemí se stala Velká Británie se 102 medailemi. Magické stovce se přiblížili sportovci USA s 99 cennými kovy.

Do české medailové sbírky co do počtu nejvíce přispěli stejně jako před čtyřmi lety v Aténách atleti, kterých se na ploše Národního stadiónu představilo 25. Nejpočetnější část české výpravy vybojovala jednu zlatou a osm bronzových. Velice úspěšní byli cyklisté a plavci. Cyklisté si z Číny odvážejí dvě zlaté, dvě stříbrné a čtyři bronzové medaile. Plavci se postarali o dvě zlata, jedno stříbro a čtyři bronzy.

Zlatým dnem byl pro českou výpravu hned druhý soutěžní den. V pondělí 8. září vybojovala česká výprava tři zlaté a jeden bronz.

Sidková zvolena do Rady sportovců MPV

Ještě před slavnostním zakončením byly oznámeny výsledky hlasování o nových členech Rady sportovců Mezinárodního paralympijského výboru. Českého zástupce Martina Němce, jemuž vypršelo funkční období, vystřídá lukostřelkyně Markéta Sidková, která během zakončovacího ceremoniálu již z pozice členky rady osobně děkovala dobrovolníkům, kteří pomáhali s organizací her.

Rada sportovců je poradním orgánem Mezinárodního paralympijského výboru a během her v Pekingu do ní bylo zvoleno do rady šest nových zástupců letních sportů, tři další členové jsou zástupci zimních sportů. „Chtěla bych víc propojit vedení jednotlivých národních výborů se samotnými sportovci,“ avizovala svůj program Sidková.

Zatímco jedenadvacetiletá lukostřelkyně byla v Pekingu ostatními sportovci zvolena jako druhá v pořadí, Němec na své jmenování čekal v pozici náhradníka do roku 2007. Na paralympijských hrách v Aténách totiž skončil druhý pod čarou. Sidková o čtyři roky později dostala téměř nejvíc hlasů. Sidková získala v Pekingu bronzovou medaili v soutěži družstev, v individuální soutěži skončila čtrnáctá.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články