Hlavní obsah

Veselý - Nadal 3:6, 3:6, 4:6Český konec ve dvouhrách! Veselý nestačil na jedničku, Plíšková selhala. Šafářová s Američankou drží naději

rjm, pan, vapČTKSport.cz
Aktualizováno

Wimbledonská dvouhra už je bez českých tenistů. Karolína Plíšková prohrála v osmifinále s Nizozemkou Kiki Bertensovou 3:6 a 6:7. Poslední český zástupce mezi muži Jiří Veselý pak na centrkurtu nezaskočil světovou jedničku Rafaela Nadala, se Španělem prohrál 3:6, 3:6, 4:6.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Jiří Veselý při wimbledonském osmifinále s Rafaelem Nadalem ze Španělska.

Článek
Fotogalerie

Poslední českou vítězkou Wimbledonu zůstává Petra Kvitová z roku 2014. Dvojnásobná šampiónka turnaje (poprvé v roce 2011), která letos patřila k favoritkám, vypadla v prvním kole. Jediným českým vítězem dvouhry mužů je Jan Kodeš z roku 1973.

Plíšková zkoušela začít razantně, ale pár míčů netrefila dobře a přepustila aktivitu Bertensové. Proto prohrávala 1:3, pak ale i díky dvěma dvojchybám soupeřky srovnala na 3:3.

Sama si však nepomáhala servisem tak, jak by potřebovala, a vzápětí si podruhé v utkání neudržela podání. Stav mohla znovu srovnat, ale čtyři brejkboly nevyužila a na závěr první sady přišla svěřenkyně Tomáše Krupy o servis čistou hrou.

Obrat mohla nastartovat v první hře druhé sady. Při podání Bertensové vedla 40:0, ale neproměnila ani následnou výhodu. Plíšková měla problém dohrávat gamy, ve druhé hře vedla 40:15, ale po prohozu o podání přišla a prohrávala 0:2.

Za stavu 2:4 přidala stejně jako o kolo dříve proti Rumunce Mihaele Buzarnescuové na agresivitě, vzala Bertensové servis a vzápětí vydřela srovnání na 4:4. Sadu dotáhla do tie-breaku, v tom ale rychle prohrávala 0:5 a získala jen jeden bod.

Při mečbolu potvrdilo dobrý míč jestřábí oko. V hodinu a 38 minut dlouhém utkání Bertensová přestřílela Plíškovou 7:2 na esa a 35:23 na vítězné míče.

Pro šestadvacetiletou Plíškovou byla účast v osmifinále nejlepším výsledkem v All England Clubu v kariéře. Do letoška zde nepřešla druhé kolo.

Poprvé od zavedení nasazení ve Wimbledonu v roce 1927 se do čtvrtfinále dvouhry žen nedostala ani jedna z deseti nejvýše nasazených.

Své maximum nepřekonal

Čtyřiadvacetiletý Veselý si účastí ve čtvrtém kole vyrovnal grandslamové maximum. Takhle daleko se dostal předloni rovněž ve Wimbledonu, kde se mu z turnajů velké čtyřky daří nejvíc. Své maximum však nepřekonal.

Veselý při prvním podání naznačil, jak by se dalo s Nadalem hrát. Stačilo mu pět ran a srovnal na 1:1 na gamy. Soupeř ale využil každého zaváhání a vzal mu servis. O podání přišel Veselý jednou v prvním a dvakrát ve druhém setu.

Ve třetí sadě předvedl Veselý i kvalitní hru ve výměnách a dostával Nadala do úzkých. Po forhendu Španěla do sítě se radoval z brejku na 3:2. Vzápětí ale o výhodu přišel a o čtyři hry později si hráči podali ruce u sítě. Předtím ještě Veselý odvrátil první mečbol bodem z podání, druhý esem, ale při třetím trefil aut.

"Začal hrál lépe odzadu a já udělal pár chyb, ale dostal jsem se rychle zpět, to bylo pro vývoj třetí sady klíčové," řekl Nadal, který je ve čtvrtfinále Wimbledonu poprvé od roku 2011, kdy zde došel do finále. "Tohle je důležitý moment, jsem rád," řekl cestou z kurtu. Na grandslamech si zahraje mezi "osmičkou" již po pětatřicáté.

Šafářová s Mattekovou utekly z dvou mečbolů

Lucie Šafářová s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou odvrátily dva mečboly a ve 3. kole Wimbledonu vyřadily Andreu Sestini Hlaváčkovou s Barborou Strýcovou po výhře 2:6. 7:6 a 6:4.

Dál drží naději na zkompletování kariérního grandslamu ve čtyřhře. Tenistky, které nyní po roce obnovily spolupráci, vyhrály dvakrát Australian Open i Roland Garros a jednou US Open. Na trávě v All England Clubu jsou ve čtvrtfinále stejně jako před třemi lety, ale dál se nedostaly.

V duelu se Sestini Hlaváčkovou a Strýcovou ztratily hladce první set. "Začaly jsme neskutečně, ale věděly, že to takhle nepůjde pořád," řekla Hlaváčková. Ve druhém už Šafářová s Mattekovou-Sandsovou vedly 5:1, přesto o zápas málem přišly.

V tie-breaku si turnajové dvojky vypracovaly dva mečboly, ale ani jednou neuspěly. "Při jednom jsem zahrála špatně a zkazila jsem balon, co jsem za zápas nezkazila. Na druhý netrefila první servis, po druhém naběhly na síť a agresivně mečbol uhrály. Za to je musím pochválit," řekla Sestini Hlaváčková se slzami v očích.

Ryze český pár ve třetím setu vedl 2:0 a 40:15, ale bylo srovnáno 2:2 a v deváté hře přišla o podání Strýcová. Šafářová vzápětí utkání čistou hrou uzavřela.

Sestini Hlaváčková přišla o možnost stát se po Wimbledonu světovou deblovou jedničkou. K tomu potřebovala turnaj vyhrát a spoléhat na zaváhání soupeřek. "Myslím na zápas, turnaj, nepočítám žebříček," řekla Sestini Hlaváčková a dodala: "Metou je vyhrát grandslam a vyhrát ho s Bárou, která ho ještě nemá. Jsem ale dost pokorná, nejsem typ, co hlásí, že jede pro titul. To mi nikdy nepomohlo."

Novou jedničkou ve čtyřhře se po Wimbledonu stane Tímea Babosová, která bude první Maďarkou v čele dvouhry nebo čtyřhry na okruhu WTA.

"Team Bucie", jak se Šafářové s Mattekovou-Sandsovou přezdívá, nyní narazí na šestou nasazenou kanadsko-čínskou dvojici Gabriela Dabrowská, Sü I-fan.

Ve čtvrtfinále jsou i Květa Peschkeová s Američankou Nicole Melicharovou po výhře nad belgicko-nizozemským párem Mertensová, Schuursová 7:6, 6:4. V osmifinále rovněž uspěl třetí nasazený pár Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková díky výhře 6:4, 6:3 nad dvojicí Lucie Hradecká, Sie Šu-wej.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 34 miliónů liber):
Muži - dvouhra, 4. kolo:
Veselý (ČR) - Nadal (2-Šp.) 3:6, 3:6, 4:6
Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Kar. Plíšková (7-ČR) - Bertensová (20-Niz.) 3:6, 6:7 (1:7)
Čtyřhra - 3. kolo:
Šafářová, Matteková-Sandsová (ČR/USA) - Sestini Hlaváčková, Strýcová (2-ČR) 2:6, 7:6 (9:7), 6:4
Peschkeová, Melicharová (12-ČR/USA) - Mertensová, Schuursová (8-Belg./Niz.) 7:6 (7:4), 6:3
Krejčíková, Siniaková (3-ČR) - Hradecká, Sie Šu-wej (14-ČR/Tchaj-wan) 6:4, 6:3.
Smíšená čtyřhra - 4- kolo:
Sestini Hlaváčková, Roger-Vasselin (6-ČR/Fr.) - Svitolinová, Mahut (Ukr./Fr.) 6:3, 6:3,
Hartová, Clarke (Brit.) - Peschkeová, Mirnyj (13-ČR/Běl.) 6:2, 4:6, 6:4.
Junioři - 1. kolo:
Štyler (ČR) - Hudd (Brit.) 6:3, 6:7 (4:7), 6:4.
Ostatní výsledky najdete zde
Úterní program tenisového Wimbledonu:
Centrální dvorec (začátek 14:00 SELČ):
Kerberová (11-Něm.) - Kasatkinová (14-Rus.)
S. Williamsová (25-USA) - Giorgiová (It.)
Kurt č. 1 (14:00):
Cibulková (SR) - Ostapenková (12-Lot.)
Görgesová (13-Něm.) - Bertensová (20-Niz.)

Reklama

Pavouk - Wimbledon - dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Tchaj-wan Hsieh Slovensko Cibulková
    4 : 6; 1 : 6
  • Lotyšsko Ostapenková Bělorusko Sasnovičová
    7 : 6; 6 : 0
  • Belgie Van Uytvancková Ruská federace Kasatkinová
    7 : 6; 3 : 6; 2 : 6
  • Německo Kerberová Švýcarsko Bencicová
    6 : 3; 7 : 6
  • Česká republika Kar. Plíšková Nizozemsko Bertensová
    3 : 6; 6 : 7
  • Německo Görgesová Chorvatsko Vekičová
    6 : 3; 6 : 2
  • Spojené státy S. Williamsová Ruská federace Rodinová
    6 : 2; 6 : 2
  • Itálie Giorgiová Ruská federace Makarovová
    6 : 3; 6 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Slovensko Cibulková Lotyšsko Ostapenková
    5 : 7; 4 : 6
  • Ruská federace Kasatkinová Německo Kerberová
    3 : 6; 5 : 7
  • Nizozemsko Bertensová Německo Görgesová
    6 : 3; 5 : 7; 1 : 6
  • Spojené státy S. Williamsová Itálie Giorgiová
    3 : 6; 6 : 3; 6 : 4
  • Semifinále

  • Lotyšsko Ostapenková Německo Kerberová
    3 : 6; 3 : 6
  • Německo Görgesová Spojené státy S. Williamsová
    2 : 6; 4 : 6
  • Finále

  • Německo Kerberová Spojené státy S. Williamsová
    6 : 3; 6 : 3