Hlavní obsah

Rodí se česká tenisová superstar? Svrčina má lepší výsledky než Berdych!

Londýn/Praha

Jediný hráč s českou vlaječkou za jménem se objevil v letošním ročníku Wimbledonu v mužské dvouhře. Ani osmifinálová účast Jiřího Veselého však nemohla zakrýt smutný fakt, že krize českého mužského tenisu vrcholí. I přesto však v dálce poblikává naděje, že nemusí být tak zle. Světlo lepších zítřků nese jméno patnáctiletého Dalibora Svrčiny, který na sebe velmi výrazně upozornil už právě v probíhajícím ročníku slavného turnaje v All England Clubu.

Foto: Sport.cz

Dalibor Svrčina patří k velkým nadějím českého tenisu

Článek

"Je to talent, jaký tu dlouho nebyl," prohlásil před nedávnem majitel České sportovní Miroslav Černošek. A rozhodně to nebyla jen planá slova. Teprve patnáctiletý tenista je v juniorském žebříčku patnáctým nejlepším tenistou světa, což už samo o sobě je skvělý výsledek.

Ještě zajímavější je ale fakt, že v nejlepších osmdesáti hráčích mladšího borce nenajdete. Tak vysoko nebyla v jeho věku ani dlouholetá česká jednička Tomáš Berdych!

Ve "své" věkové kategorii hráčů do šestnácti let si pak počíná stejně suverénně jako Nadal na antuce či Federer na trávě. Žebříček bezpečně vede s náskokem více jak sedmi set bodů před nejbližším pronásledovatelem.

Mladičký tenista si letos vyzkoušel i slavný Wimbledon, kde se vydal sbírat zkušenosti do bojů s o dva i tři roky staršími soupeři. A vůbec si nevedl špatně. Svého prvního soupeře zdolal, skončil až ve druhém kole s Číňanem Mu Tchaa.

"Tráva je ve Wimbledonu jiná. Míče na ní skáčou pravidelně, jen po ní hodně sjíždí, takže musíte jít víc do kolen. Podkluzují na ní nohy, ale v pohodě se na ní dají hrát výměny od základní čáry," říkal pro Mladou frontu nadějný Čech.

Největší slabina? Asi servis

Syn ostravských lékařů se na kurtu prezentuje především chytrým tenisem, pro vítězný bod se nebojí chodit na síť, za jeho velkou devízu je považována schopnost vyhrávat vypjaté koncovky zápasů. Jeho relativní slabinou zatím zůstává servis.

"Ten kluk je opravdu šikovný. Je jasná evropská jednička nejen ve svém ročníku, ale také mezi šestnáctiletými. Což je u kluka hodně hezký, protože fyzická převaha starších soupeřů se projevuje," říkal před časem Černošek v rozhovoru pro Sport.

A další dobrá zpráva pro české fanoušky. Dalibora Svrčinu si pod svá trenérská křídla převzal daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil, který stál mimo jiné za úspěchy Tomáše Berdycha, Jiřího Veselého či Adama Pavláska.

Právě na příkladu posledně jmenovaného však Černošek ukazuje, že to nejtěžší český talent čeká. "V tomhle věku hrál velice slušně třeba i Adam Pavlásek. Kariéra se ale láme, až když přijde období přechodu do dospělých," varuje zkušený promotér.

Obdivovatel Novaka Djokoviče či Rafaela Nadala však o sobě nepochybuje. "Tohle období zvládnu a pak zase budou samé výhry," věří možná budoucí hvězda českého tenisu.

Reklama