Hlavní obsah

Kerberová - S. Williamsová 6:3, 6:3Kerberová má titul, lehce si poradila se Serenou. Djokovič pokořil Nadala a je ve finále

Aktualizováno

Sobotní program tenisového Wimbledonu je nabitý. Srb Novak Djokovič v dohrávaném semifinále udolal světovou jedničku Rafaela Nadala ze španělska 6:4, 3:6, 7:6, 3:6, 10:8. V boji o ženský titul uspěla Němka Angelique Kerberová, která nečekaně hladce porazila Serenu Williamsovou (dvakrát 6:3). Američance tak nedovolila uhrát rekordní 24. grandslamový triumf. Američané Mike Bryan a Jack Sock vyhráli čtyřhru, ve finále porazili 6:3, 6:7, 6:3, 5:7 a 7:5 dvojici Raven Klaasen, Michael Venus.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Německá tenistka Angelique Kerberová s trofejí pro vítězku Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Jako první se dohrávalo semifinále dvouhry mužů, které bylo v pátek v pozdních hodinách přerušeno.

Djokovič po dlouhé herní krizi ve Wimbledonu ožil. Na kurt k dohrávce nastoupil s vedením 2:1, Nadal stačil srovnat na 2:2, ale v rozhodující páté sadě začal mít navrch Srb. Za stavu 8:7 si při soupeřově podání vypracoval první mečbol, ale využít ho ještě nedokázal. Povedlo se mu to až při dalším Nadalově servisu, kdy se postaral o jediný brejk pátého setu.

"Nevím, co k tomu říct. Hlavou mi teď letí vzpomínky na posledních patnáct měsíců a všechno co jsem musel vytrpět, abych se sem dostal," připomněl Djokovič zdravotní problémy, kvůli nimž vynechal druhou polovinu loňské sezóny. "Do posledního míčku nebylo nic jisté. Bylo to velké drama a mohl zvítězit kdokoliv z nás," dodal.

Djokovič zápas ukončil po pěti hodinách a 21 minutách a delší semifinále ve Wimbledonu absolvovali pouze Američan John Isner s nakonec postupujícím Jihoafričanem Kevinem Andersonem o den dříve.

Jednatřicetiletý Srb si zahraje první grandslamové finále po dvou letech a bude usilovat o třináctý grandslamový a čtvrtý wimbledonský titul v kariéře.

Anderson zase může po loňském neúspěšném finále US Open získat první grandslamový vavřín.

"Doufám, že oba budeme moci nastoupit. Pro něj byla poslední kola jak na horské dráze, ale zase má den odpočinku navíc. Co já bych za to dal," připomněl maratónské zápasy Djokovič, který z dosavadních šesti vzájemných zápasů s Andersonem prohrál pouze ten první v roce 2008. Ve Wimbledonu se utkali dvakrát a před dvěma lety v osmifinále musel otáčet stav 0:2 na sety.

Rekord nevyrovnala

Šestatřicetiletou Williamsovou čekalo stejně jako předloni finále s Kerberovou. Měla šanci vyrovnat ziskem 24. grandslamového titulu rekord Australanky Margaret Courtové. Mohla také báječně korunovat návrat po narození dcery Alexis Olympie, kterou přivedla na svět před deseti měsíci. Ale Němka byla proti. Sedminásobné wibledonské vítězce minulou finálovou porážku oplatila.

Po předloňských úspěších na Australian Open a US Open získala Kerberová třetí grandslamový triumf v kariéře, navíc se stala první německou vítězkou slavného turnaje od triumfu Steffi Grafové v roce 1996.

Od začátku měla Kerberová navrch a ani na okamžik nedovolila zkušené soupeřce dostat se do zápasu. V prvním setu šestatřicetileté Williamsové sebrala třikrát podání a ve druhé sadě získala jediný a rozhodující brejk v šestém gamu.

Williamsová hrála za všechny mámy na světě

"Je to splněný sen, za ty dva týdny jsem si tady užila každou vteřinu," řekla Kerberová. "Věděla jsem, že proti Sereně musím předvést to nejlepší. Musím ale pogratulovat i Sereně ke skvělému návratu, protože ona je skvělý člověk a je pro všechny inspirací. Jsem přesvědčená, že brzy získá další grandslam," dodala.

Williamsová má však i přesto za sebou úspěšné vystoupení v Londýně, protože po narození dcery měla i vážné zdravotní problémy a Wimbledon byl teprve jejím čtvrtým turnajem od návratu na kurty.

"Dneska jsem hrála pro všechny mámy na světě. Snažila jsem se, ale Angelique byla neskutečná," uvedla Williamsová.

"Mám za sebou fantastický turnaj. Vůbec mě totiž nenapadlo, že bych mohla dojít až takhle daleko," přidala. "Proto ani nemůžu být zklamaná, i když trošku samozřejmě jsem," prohlásila Williamsová.

Letošní ročník byl poznamenán mohutným výpadkem favoritek hned v prvních dnech klání. Záhy končily i Karolína Plíšková a Petra Kvitová.

V mužském finále si Američané Mike Bryan a Jack Sock poradili 6:3, 6:7, 6:3, 5:7 a 7:5 s dvojicí Raven Klaasen z Jihoafrické republiky, Michael Venus z Nového Zélandu. Sock si po triumfu z roku 2014 připsal druhý wimbledonský úspěch, Bryan získal už sedmnáctý titul z grandslamu, ale první bez bratra Boba, který je momentálně zraněný.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 34 miliónů liber):
Dvouhra mužů - semifinále
Djokovič (12-Srb.) - Nadal (2-Šp.) 6:4, 3:6, 7:6 (11:9), 3:6, 10:8
Dvouhra žen - finále
Kerberová (11-Něm.) - S. Williamsová (25-USA) 6:3, 6:3.
Čtyřhra mužů - finále:
M. Bryan, Sock (7-USA) - Klaasen, Venus (13-JAR/N. Zél.) 6:3, 6:7 (7:9), 6:3, 5:7, 7:5.
Dvouhra juniorek - finále
Swiateková (Pol.) - Küngová (Švýc.) 6:4, 6:2
Sobotní výsledky českých tenistů najdete zde

Reklama

Související témata: