Hlavní obsah

Kongres? Vymývání mozků, poprava Davis Cupu, říká Kaderka. Chyběli mu úderníci na alegorických vozech

Smutně zněl hlas předsedy Českého tenisového svazu Iva Kaderky v telefonu po prohrané bitvě o podobu Davisova poháru. Češi patřili mezi zastánce dosavadního modelu soutěže, ale na kongresu Mezinárodní tenisové federace ITF v Orlandu byla schválena reforma.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda tenisového svazu Ivo Kaderka.

Článek

Davis Cup změní po 118 letech svou podobu.

"Panuje nekonečný smutek. V tuto chvíli zemřel Davis Cup. Podle toho, jak to vnímáme, tak to byla poprava Davis Cupu za bílého dne a v přímém přenosu," řekl Kaderka ČTK v telefonickém rozhovoru.

V týmové soutěži tenistů bude od roku 2019 hrát v kvalifikaci 24 celků. Finále se uskuteční jako týdenní turnaj pro 18 týmů a hrát se bude během jednoho týdne na jednom místě. Jednotlivé zápasy se budou nově hrát jen na dva vítězné sety místo dosavadních tří. "Odchází jedna obrovská legenda jako důsledek nezměrné hlouposti a chamtivosti lidí toužících po moci a penězích," pronesl Kaderka.

Šéf českého tenisu byl součástí takzvané "partyzánské skupiny", jak nazval bojovníky za starý model Davisova poháru. Ještě ráno před hlasováním byl plný optimismu. "Vstával jsem plný adrenalinu a věřil, že se jednoznačně podaří zachránit nejrozšířenější týmovou soutěž," řekl Kaderka. Nakonec k tomu chybělo šestnáct hlasů. "I v naší skupině se musel najít Jidáš, který to prodal a podtrhl. Nikoho ale nemůžeme očernit a ukázat na něj prstem. Je mi z toho smutno," řekl Kaderka.

"Jsem totálně frustrován, protože jsem zažil třídenní vymývání mozků, které jsem ještě nikde nezažil. Bylo to sehrané jako maňáskové divadlo a velká show. Chyběla mi děvčata v krojích a úderníci na alegorických vozech," řekl Kaderka, ale uznal porážku. "Je to výsledek demokratického hlasování, nezbude nám nic jiného než popřát vítězům hodně štěstí, ale hořkost zůstane a jsme frustrovaní," dodal.

Kaderka podobně jako vítězové Davisova poháru Jan Kodeš a Radek Štěpánek litoval, že nejen čeští fanoušci přijdou o možnost zaplnit haly a fandit v týmové soutěži svým hráčům. "Bohužel, Davis Cup odchází do vzduchoprázdna. Už hráče doma neukážeme divákům, ale ani sponzorům a zástupcům státu, abychom u nich mohli žádat o peníze a mohli jsme vychovat další hráče," dodal Kaderka.

Souhlasíte s navrhovaným novým formátem Davis Cupu?
Ano
3,5 %
Ne
93,3 %
Měl by se vyzkoušet
3,2 %
Celkem hlasovalo 11430 čtenářů.

Reklama