Hlavní obsah

Válka v českém tenise? Vondroušovou nepustili na kurty Sparty

Praha

Idylka v českém tenisu? Zapomeňte. Mezi pražskými kluby I. ČLTK a Spartou zuří spor. Senzační osmifinalistka US Open Markéta Vondroušová, která je v Praze tenisově doma na Štvanici, si chtěla u konkurence zatrénovat na tvrdém povrchu. Jenže rival jí to nepovolil. „Rozčílilo mě to, protože se mi nikdy nic podobného nestalo," kroutí hlavou Jiří Hřebec, šéftrenér I. ČLTK. Klub si ostře rýpl do rivala i na sociálních sítích. „Skvělá podpora českého tenisu!!!" napsal na Facebooku. Sparta tvrdí, že jde o nesmyslný spor, a kdyby byly kurty volné, určitě by trénink Vondroušové umožnila.

Foto: Jerry Lai, Reuters

Markéta Vondroušová při US Open

Článek

Zmíněné kluby jsou vedeny jako Národní tenisové centrum, proto by podle pravidel neměla mít Vondroušová, které je devatenáct let a je velkým příslibem pro budoucnost českého tenisu, s tréninkem u konkurence problém. Betonové kurty jsou pochopitelně i na Štvanici, ale tam se staví haly, proto hledala azyl na dvorcích ve Stromovce.

„Šlo o tři čtyři dny, než odjede na turnaje do Číny. S omluvou nám bylo řečeno, že si pan Černošek nepřeje, aby tam trénovala. Byl jsem z toho v šoku. Tenisté ze Sparty k nám také normálně chodí hrát," kroutí hlavou šokovaný Hřebec, který patří mezi české tenisové legendy.

Hřebcova slova podporuje i Facebook klubu ze Štvanice. „Přestože jsou oba kluby vedené jako Národní tenisové centrum, bylo jí sděleno, že 'padrino' (kdo asi?) si to nepřeje. Opravdu skvělé rozhodnutí a významný čin pro úspěch českého tenisu. Ze Štvanice posíláme poděkování a palec nahoru," uvádí ironicky I. ČLTK. Podle informací Sport.cz by mohlo jít o vyřizování účtů z minulosti, kdy došlo k neshodě mezi Černoškem a mladou tenistkou.

Na situaci mohla pochopitelně zareagovat i tenisová Sparta. Nejprve své možnosti nevyužila. „Nebudu se k celé věci vyjadřovat," poznamenal sportovní ředitel klubu Petr Luxa.

Tiskový mluvčí tenisové Sparty Karel Tejkal odmítl, že by šlo o nějaký zásadní problém. Právě naopak.

„Nerozumíme hysterii, která kolem té věci vznikla. Vysvětlení je úplně jednoduché. Sparta má tři betonové kurty a v termínech, kdy chtěla trénovat Markéta Vondroušová, byly všechny obsazené. Trénovat tam budou sestry Plíškovy, Petra Kvitová, Barbora Strýcová i Kateřina Siniaková," konstatoval Tejkal. „Kdyby bylo volno, určitě by Sparta ráda Markétu Vondroušovou přivítala," dodal.

Reklama