Hlavní obsah

Úplatky, ovlivňování zápasů. Tenis řeší další skandály

Praha

Další odhalené manipulování tenisových zápasů a další hráči, kteří si už nezahrají. Jednotka pro bezúhonnost tenisu (TIU) se rozhodně nenudí. Nyní udělila doživotní zákaz ukrajinským dvojčatům Glebovi a Vadimovi Alexejenkovým a bez trestu nebude ani další hříšnice, která přijala úplatek, Nigerijka Loveth Donatusová.

Foto: Sport.cz

Loveth Donatusová.

Článek

Ovlivnit výsledek zápasu? Pro některé tenisty naprosto běžná záležitost. Ukrajinská dvojčata Gleb a Vadim Alexejenkovi byli obviněni z manipulování zápasů na menších turnajích série Futures. Hráči od června 2015 do ledna 2016 na akcích v Rumunsku, Rusku, Německu a Turecku sázeli na vlastní porážky.

Podle BBC se Jednotka pro tenisovou bezúhonnost rozhodla pětatřicetiletým bratrům za jejich prohřešky udělit doživotní zákaz a pokutu dvě stě padesát tisíc dolarů (téměř 5,6 miliónu korun). Během kariéry se Alexejenkovým dařilo více ve čtyřhře, v ní spolu na turnajích Futures získali několik titulů. Ve dvouhře byl o něco úspěšnější Vadim, který se v žebříčku dostal nejvýše na čtyři sta devadesátou sedmou pozici, zatímco Gleb byl nejlépe šest set devátý.

Případ sourozenců však nebyl jediným, který nyní musela Jednotka pro tenisovou bezúhonnost řešit. O další skandál se postarala Loveth Donatusová. Šestadvacetiletá Nigerijka se provinila v roce 2016 na turnaji ITF v egyptském Šarm aš-Šajchu, kde přijala finance za to, že prohraje utkání.

Donatusová za své jednání dostala zákaz startu na dva roky a pokutu pět tisíc dolarů (sto jedenáct tisíc korun). U Donatusové o výši trestu rozhodlo nejen to, že úplatek přijala, ale i to, že na korupční jednání vůbec neupozornila, a navíc se snažila ovlivnit další tenistku, aby také za peníze prohrála své utkání.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori