Hlavní obsah

Hvězdné naděje českého mužského tenisu. V závětří číhá supertalent i americký rodák

Praha

Je zle. Český mužský tenis zažívá nejhorší období od rozdělení republiky. Přesto na konci hodně temného tunelu probleskují hvězdičky, které by mohly v následujících letech pozdvihnout český tenis k pozicím, na kterých ještě relativně nedávno byl. Podívejte se na největší české naděje do dvaceti let, které udělaly v sezoně 2018 největší pokrok.

Foto: Sport.cz

Patrik Rikl má za sebou velmi úspěšnou sezonu

Článek

Jen dva tenisté s českou vlaječkou za jménem ukončili rok 2018 v elitní světové stovce. Na 71. pozici Tomáš Berdych, o devatenáct příček za ním Jiří Veselý. U české jedničky se však vzhledem k pokročilému tenisovému věku 33 let a zdravotním problémům o velké perspektivě mluvit nedá, Veselý pro změnu bojuje s velmi nevyrovnanými výkony.

A dál? Lukáš Rosol se pomalu opět prokousává na dohled první stovky (142.), ani brněnský rodák však před sebou ve 33 letech dlouhou budoucnost nemá. A to je ze druhé stovky vše.

Přesto se v pomalu končícím roce objevila českému tenisu hodně zajímavá jména, která mohou pozvednout upadající slávu země dvojnásobných daviscupových šampiónů.

Patrik Rikl
Věk: 19 let
Na žebříčku: 456.
Posun o: 328 míst

Narodil se v americkém Bradentonu a o jeho talentu se dávno ví. Syn slavného otce Davida Rikla Patrik se však dlouhou dobu potýkal se zraněními, svůj potenciál ale ukázal právě letos. Během jediného roku vylétl žebříčkem o téměř 330 příček a rozhodně nehodlá končit.

Na svém kontě má tři tituly z okruhu Futures, zkušenosti začal sbírat už i na challengerech. Výborné vlohy ukazuje i v deblu, na French Open vyhrál juniorskou čtyřhru. Konečně talent má mít po kom. Jeho otec byl vynikajícím deblistou, David Rikl se dostal až na čtvrté místo světa.

Foto: Sport.cz

Patrik Rikl patří k největším talentům českého tenisu

„Mám to v podvědomí a vyvíjím na sebe tlak, protože si myslím, že ostatní očekávají něco víc, a je těžké se s tímhle tlakem srovnat," říkal floridský rodák před časem o tom, jak se vypořádává s rolí českého talentu.

A tenisový vzor devatenáctiletého mladíka? Kromě španělské legendy Davida Ferrera je jím i Radek Štěpánek. Tvořím hru a snažím se pro to chodit na síť jako on," odhaluje svůj styl Rikl.

Michael Vrbenský
Věk: 18 let
Na žebříčku: 487.
Posun o: 438. míst

Veliké naděje jsou vkládány na bedra teprve osmnáctiletého Michaela Vrbenského. A oprávněně. Nymburský rodák vylétl během jediné sezony o více jak 400 míst! Na konci roku 2017 mu patřila příčka na konci první tisícovky, svůj obrovský potenciál prokázal právě letos.

Životní turnaj odehrál v srpnu na challengeru Svijany Open, kde se probil do čtvrtfinále. Na cestě mezi osm vyvolených vyprovodil mimo jiné bývalého 129. hráče světa Bělorusa Uladzimira Ignatika (4:6, 7:5, 6:4.) „Je to úžasný. Jsem moc spokojený a věřím, že v této hře budu pokračovat," jásal po životním triumfu teenager.

Tadeáš Paroulek
Věk: 18 let
Na žebříčku: 550.
Posun o: 594 míst

Jméno pro opravdové tenisové znalce. Je však dobré si ho zapamatovat. Teprve osmnáctiletý Tadeáš Paroulek má za sebou fantastickou sezonu, během které vylétl z místa ve dvanácté stovce světového žebříčku až do šesté.

Zatím pochopitelně bojuje "jen" na turnajích Futures, ale i na nich se už nyní může pyšnit velmi slušnou bilancí. V letošním roce na nich odehrál 54 zápasů, 33 z nich vyhrál.

Životní turnaj odehrál v srpnu v Maďarsku, kde padl až ve finále, stejně daleko se probil o dva měsíce později na klání v Turecku.

Dalibor Svrčina
Věk: 16 let
Na žebříčku: -

Nový Tomáš Berdych a očekávaná superstar českého tenisu. Tak se mluví o stále teprve šestnáctiletém Daliboru Svrčinovi. Na žebříčku ATP se vzhledem ke svému věku ještě nepohybuje, bezpečně však kraloval rankingům hráčů do čtrnácti, patnácti i šestnácti let. V tom juniorském mu patří 23. příčka, z mladších hráčů je před ním jen jediný. Takových výsledků nedosahoval v jeho věku ani Tomáš Berdych.

Foto: Sport.cz

Dalibor Svrčina patří k velkým nadějím českého tenisu

Profimedia.cz

"Je to talent, jaký tu dlouho nebyl. Ten kluk je opravdu šikovný. Je jasná evropská jednička nejen ve svém ročníku, ale také mezi šestnáctiletými. Což je u kluka hodně hezký, protože fyzická převaha starších soupeřů se projevuje," říkal před časem nedávnem v rozhovoru pro Sport majitel České sportovní Miroslav Černošek.

Velký žebříčkový posun však zaznamenaly i další možné hvězdy českého tenisu. Na ty nejlepší se podívejte v tabulce.

JMÉNOVĚKNA ŽEBŘÍČKU (2018)NA ŽEBŘÍČKU (2017)POSUN O
David Poljak22420.773.353 míst
Vít Kopřiva21482.569.87 míst
Tomáš Machač18642.0-

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články