Hlavní obsah

Milník překonán. Federer se dotahuje na další legendu

Praha

Tisíc týdnů nepřetržitě figuruje ve stovce nejlepších tenistů jméno Roger Federer. Sedmatřicetiletý Švýcar, který během své kariéry vyhrál dvacet grandslamů, pokořil nedávno další milník. Dobře si v tomto ohledu vede i Tomáš Berdych. Třiatřicetiletý Čech je ve stovce bez přerušení už 775 týdnů.

Foto: Tony O'brien, Reuters

Švýcarský tenista Roger Federer pokořil další milník.

Článek

Není statistika, ve které by nebyl na předních místech. Většinou jim ale kraluje. Roger Federer ve svých sedmatřiceti letech neustále překonává nějaké milníky. Nedávno zdolal další, neboť se ve světovém žebříčku už tisíc týdnů bez přerušení pohybuje v nejlepší stovce hráčů.

Absolutně nejvíce času bez přerušení ve světové stovce strávil André Agassi, který zde byl ještě o devatenáct týdnů déle. Překonat americkou legendu by pro Federera ovšem neměl být žádný problém. V pětici aktivních hráčů, kteří v Top 100 figurují nejdéle bez přerušení, jsou také dva Španělé. Sedmatřicetiletý Feliciano López pobývá ve světové stovce již 857. týden a dvaatřicetiletý Rafael Nadal 816.

Aktivní tenisté, kteří jsou bez přerušení nejdéle v TOP 100
Roger Federer1000 týdnů
Feliciano López857 týdnů
Rafael Nadal816 týdnů
Tomáš Berdych775 týdnů
Fernando Verdasco770 týdnů

Za nimi je česká hvězda, Tomáš Berdych. Třiatřicetiletý tenista sice letos kvůli bolavým zádům odehrál jen jedenáct zápasů, přesto se po celou dobu udržel v nejlepší stovce a nyní je v ní nepřetržitě už 775 týdnů. Za ním následuje další Španěl, pětatřicetiletý Fernando Verdasco.

Roger Federer i letos zažil fantastický rok. V lednu získal svůj dvacátý grandslamový titul poté, co ovládl Australian Open, a o měsíc později se stal nejstarší světovou jedničkou -  ve věku šestatřiceti let a šesti měsíců. Na trůnu strávil během své kariéry už tři sta deset týdnů, a i této statistice vévodí. V současnosti mu v žebříčku patří třetí místo, první je Srb Novak Djokovič.

Reklama