Hlavní obsah

Plíšková - Curenková 4:6, 7:5, 6:2Parádní obrat! Karolína Plíšková otočila duel s Curenkovou a vyhrála hned první turnaj v sezoně

Brisbane/Praha
Aktualizováno

Tenistka Karolína Plíšková získala znovu po dvou letech titul na turnaji v australském Brisbane. Pátá nasazená hráčka otočila finálový duel s Lesjou Curenkovou z Ukrajiny, která si v rozhodující sadě podvrtla levý kotník. Po vydřené výhře 4:6, 7:5 a 6:2 získala Plíšková dvanáctý titul v kariéře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finále Plíšková - Curenková v BrisbaneVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Bývalá světová jednička Plíšková v Brisbane začala sezonu vavřínem rovněž v roce 2017. Šestadvacetiletá svěřenkyně Australanky Rennae Stubbsové se nyní díky titulu posune v žebříčku dvouhry na sedmé místo před krajanku Petru Kvitovou.

"Brisbane je můj oblíbený turnaj, je skvělé tady začínat sezonu. Je jasné, že se sem za rok vrátím," řekla Plíšková na kurtu s trofejí v náručí. "Děkuji svému týmu a Rennae, půlka téhle trofeje je tvoje," doplnila tenistka směrem ke své trenérce.

Plíšková se skoro dva sety trápila. Nemohla se trefit do prvního podání a stále doháněla ztrátu. Za stavu 4:5 si zavolala trenérku Stubbsovou a na její otázku, jak se cítí, řekla: "Špatně."

Curenková trefovala lajny a Plíšková byla víc a víc frustrovaná. Na začátku druhého setu prohrála devět míčů za sebou, ale dokázala se z krize dostat a ve čtvrté hře srovnala na 2:2. Vzápětí však přišla už počtvrté o servis.

Stubbsová o další pauze Plíškové říkala, ať se nestará a o výsledek, ale vymaní se z pasivity a hraje agresivněji. Plíškové se podařilo 'nastartovat' za stavu 4:5 v gamu, v němž Ukrajinka podávala na vítězství. Češka získala třináct výměn po sobě, druhý set vyhrála a dobře vstoupila i do rozhodující sady.

Curenková si na konci druhého gamu poranila kotník, který si nechala zavázat. Plíšková zvýšila na 3:0, uklidnila se a zápas dovedla do vítězného konce. Po mečbolu si hráčky podaly ruce u sítě, vítězná Češka ještě došla za Curenkovou k lavičce a popřála soupeřce, aby neměla s nohou potíže dlouho.

Plíšková by se měla s Curenkovou znovu střetnout hned v 1. kole turnaje v Sydney, který začne v pondělí a je generálkou na Australian Open. Dá se ale předpokládat, že se Ukrajinka ze soutěže odhlásí, a možná to udělá také Plíšková.

Nišikori po devíti finálových nezdarech triumfoval v Brisbane

Japonský tenista Kei Nišikori vyhrál turnaj v Brisbane, ve finále zdolal Rusa Daniila Medveděva 6:4, 3:6, 6:2. Získal tak dvanáctý titul, první od triumfu v Memphisu v roce 2016. V následujících devíti finálových zápasech Nišikori neuspěl.

Loni mu jednu z finálových porážek uštědřil právě Medveděv, navíc v Nišikoriho domácím prostředí v Tokiu. Dvaadvacetiletý ruský tenista, kometa minulé sezony, loni vyhrál ještě dva další turnaje a ve světovém žebříčku vystoupal až na 16. místo.

V Brisbane ale druhý nasazený Nišikori sérii finálových nezdarů konečně uťal. Devátý hráč světa zaváhal jen v druhé sadě, rozhodující dějství pak ale jasně ovládl. Medveděvovi nepomohlo k úspěchu ani osm es.

Německá tenistka Görgesová obhájila titul v Aucklandu

Tenisový turnaj v Aucklandu ovládla stejně jako loni Němka Julia Görgesová. Druhá nasazená hráčka ve finále zdolala osmnáctiletou Kanaďanku Biancu Andreescuovou 2:6, 7:5, 6:1 a na okruhu WTA získala sedmý titul.

Andreescuová začala na Novém Zélandu v kvalifikaci, v hlavní soutěži pak nečekaně vyřadila i bývalé světové jedničky Caroline Wozniackou a Venus Williamsovou. Ani ve finále nebyla bez šancí, v druhém setu vedla 5:4 a k senzaci jí chyběly jen tři míče.

Nakonec ale uspěla mnohem zkušenější Görgesová, světová čtrnáctka. "S Biancou to bylo pořádně náročné. Hrála opravdu výborně, má jiný styl než většina hráček na okruhu. Jsem si jistá, že o ní uslyšíme ještě mnohem víc," řekla vítězka.

Dosavadním maximem 152. hráčky žebříčku Andreescuové na WTA Tour bylo čtvrtfinále. V Aucklandu musela v součtu s kvalifikací odehrát osm zápasů.

Výsledky tenisového turnaje žen v Aucklandu
(tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Görgesová (2-Něm.) - Andreescuová (Kan.) 2:6, 7:5, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Bouchardová, Keninová (Kan./USA) - Houriganová, Townsendová (N. Zél./USA) 1:6, 6:1, 10:7.
Tenisový turnaj mužů a žen v Sydney (tvrdý povrch):
Muži (dotace 589 680 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Kližan (SR) - Popyrin (Austr.) 7:6 (7:4), 4:6, 7:6 (7:5),
Thompson (Austr.) - Mannarino (Fr.) 6:3, 6:3.
Tenisový turnaj mužů a žen v Brisbane (tvrdý povrch):
Muži (dotace 589 680 dolarů):
Čtyřhra - finále:
Daniell, Koolhof (N. Zél./Niz.) - Ram, Salisbury (4-USA/Brit.) 6:4, 7:6 (8:6).
Ženy (dotace 1 000 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Karolína Plíšková (5-ČR) - Curenková (Ukr.) 4:6, 7:5, 6:2.

Reklama

Související témata: