Hlavní obsah

Rozpaky, pak jízda! Karolína Plíšková je ve 3. kole Australian Open. Její sestra končí

Aktualizováno

Rozpaky a pak jasná záležitost. Přesně v tomto duchu se nesl zápas druhého kola Australian Open mezi Karolínou Plíškovou a Američankou Madison Brengleovou. Česká tenistka si po výhře 4:6, 6:1 a 6:0 zajistila očekávaný postup a může se těšit na boj o osmifinále. S turnajem se naopak loučí její sestra Kristýna, která nestačila na Číňanku Čang Šuaj a prohrála ve dvou setech 3:6, 5:7.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karolína Plíšková postoupila na Australian Open do 3. kolaVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Hned úvodní game zápasu mezi Karolínou Plíškovou a Madison Brengleovou nabídl atraktivní podívanou. Osmadvacetiletá Američanka na favorizovanou Češku vyrazila s aktivní a útočnou hrou, Plíšková si musela k zisku prvního gamu pomoci dvěma esy.

Rodačka z Doveru, která oba dva dosavadní zápasy s českou hráčkou bez zisku setu prohrála, žádným přehnaným respektem k světové osmičce netrpěla. Agresivní hrou od základní čáry nepouštěla svoji soupeřku do tlaku a v Melbourne Areně se hrál vyrovnaný tenis.

Že bývalou světovou jedničku nečeká nic jednoduchého, potvrdila pátá hra prvního setu, ve které Plíšková jako první hráčka přišla o servis a pustila Brengleovou do vedení 3:2.

Parádní tenis pokračoval i v následující hře, kdy Plíšková dokázala otočit stav 0:30 při podání Američanky, také ona poprvé v zápase prolomila soupeřce servis a srovnala na 3:3.

Kritická situace pro lounskou rodačku přišla v deváté hře, kdy především díky aktivní hře Brengleové podruhé v zápase přišla o podání a prohrávala 4:5.

Plíšková se v setu zkoušela zachránit i hrou na síti, ta se jí však vůbec nedařila. Osmaosmdesátá hráčka světa první set za 36 minut vyhrála 6:4.

Američanka se v úvodní sadě opírala o agresivní celodvorcovou hru doplněnou výborným pohybem a skvělým obouručným bekhendem, česká tenistka se trápila na volejích, na každý bod se proti běhavé soupeřce hodně nadřela.

Plíšková ve druhém setu vládla

Úplně jiný příběh se začal psát ve druhém setu. Do toho Plíšková vstoupila s podstatně agresivnější a přesnější hrou, což se jí vyplatilo hned v úvodu, kdy po svém vyhraném servisu prolomila i ten soupeřčin a dostala se do vedení 2:0.

Brengleové přestal vycházet do té doby vynikající bekhend obouruč, kterým lounskou rodačku v první sadě nejvíce trápila. Plíšková tak po deseti minutách hry vedla už 3:0.

Kouzla zbavená Američanka začala kupit chybu za chybou, čistou hrou přišla i o svůj další servis a po dalším gamu prohrávala již 0:5.

Brengleová potupnému kanáru zabránila za stavu 0:5, kdy uspěla na svém podání, za 30 minut však druhou sadu poměrem 1:6 ztratila.

Výborný vstup do rozhodující sady

Ve stejném tempu, v jakém končila druhou sadu, vstoupila Plíšková i do třetí, když si přivlastnila hned úvodní servis Američanky. Čistou hrou brejk vzápětí potvrdila a ujala se vedení 2:0.

A nadvláda favoritky pokračoval i dál. Plíšková určovala tempo hry i při dalším gamu na servisu Američanky a zvýšila vedení na 3:0.

Brengleové zcela přestal fungovat v prvním setu výborný bekhend, stále častěji své soupeřce pomáhala nevynucenými chybami a brzy prohrávala o čtyři gamy.

Česká tenistka v té době už na kurtu zcela vládla, Američanku přehrávala ve všech herních činnostech. Navrch měla jak při výměnách od základní čáry, tak i díky podstatně vylepšeným volejům i na síti.

Brengleové tentokrát nedovolila ani čestný úspěch a za 1 hodinu a 38 minut si zajistila postup po výhře 4:6, 6:1, 6:0.

"Zápas měl od všeho trochu. Zahrála jsem dobře, udělala jsem pár hloupých chyb, byly tam brejky a ona hrála solidně zezadu. Nebylo jednoduché míče ukončit, ale jsem ráda, že jsem to nakonec dokázala a jdu dál," říkala spokojená vítězka.

V boji o osmifinále se Plíšková střetne s Italkou Camilou Giorgiovou, s kterou má česká tenistka pozitivní bilanci 4:1. Jedinou porážku s ní utrpěla v předloňském roce na pražském turnaji ve Stromovce.

Cenná výhra pro české deblistky

Do druhého kola ženské čtyřhry postoupily Barbora Strýcová s Markétou Vondroušovou, když si připsaly cenné vítězství nad čtvrtým párem světa Kanaďankou Dabrowskou a Číňankou Sü I-fan 6:2, 3:6 a 6:3.

S turnajem se naopak loučí po prohře s favorizovaným britsko-brazilským párem Jamie Murray, Bruno Soares (4:6, 6:7) český daviscupový reprezentant Roman Jebavý s Argentincem Andresem Moltenim.

Kristýna Plíšková na Číňanku nestačila

Kristýna Plíšková nevstoupila do utkání proti favorizované Čang Šuaj dobře, když přišla hned o svůj úvodní servis brzy prohrávala 0:2. Pohyblivější soupeřka byla jistější při hře od základní čáry, kde se snažila celodvorcovou hrou lounskou rodačku rozběhat.

O téměř šedesát míst lépe postavená Čang Šuaj měla úvod zápasu jasně ve své moci, v delších výměnách jednoznačně dominovala a po devíti minutách vedla už 3:0.

Svůj první game uhrála česká tenistka až ve čtvrté hře první sady, na kurtu však stále vládla její soupeřka. Levou rukou hrající dvojče slavnější Karolíny postupem času přeci jen srovnalo s favoritkou krok, Číňanka si však už první sadu pohlídala a po 36 minutách se ujala po vítězství 6:3 vedení 1:0 na sety.

Šanci ve druhém setu Plíšková nevyužila

Ve druhém setu Plíšková zpřesnila hru i pohyb, se svojí soupeřkou dokázala držet krok v delších výměnách. Obě tenistky si držely servis do stavu 3:2 pro Češku, pak Čang Šuaj poprvé v zápase přišla o podání.

Foto: Profimedia.cz

Kristýna Plíšková v utkání 2. kola Australian Open v Melbourne.

Plíšková podávala za stavu 5:3 na vítězství v setu, riskující Čang Šuaj si však agresivní hrou vzala brejk z šesté hry zpět a při vlastním podání srovnala na 5:5.

Ještě hůře pro českou hráčku bylo vzápětí, když si podruhé v řadě prohrála servis a poslala soupeřku do vedení 6:5. Na lavičce pak frustrovaná Češka zdemolovala raketu, čímž si od hlavní rozhodčí vysloužila napomenutí.

Čang Šuaj už si svoji šanci nenechala ujít, utkání dopodávala a po výsledku 6:3, 7:5 prošla do třetího kola.

Ostatní výsledky najdete zde >>>

Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 60,5 milionů australských dolarů):
Ženy - dvouhra, 2. kolo
Karolína Plíšková (7-ČR) - Brengleová (USA) 4:6, 6:1, 6:0
Kristýna Plíšková (ČR) - Čang Šuaj (Čína) 3:6, 5:7
Ženy - čtyřhra, 1. kolo
Strýcová, Vondroušová (ČR) - Dabrowská, Sü I-fan (3-Kan./Čína) 6:2, 3:6, 6:3.
Muži - čtyřhra, 1. kolo
J. Murray, Soares (3-Brit./Braz.) - Jebavý, Molteni (ČR/Arg.) 6:4, 7:6 (13:11).

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner