Hlavní obsah

Pomsta nevyšla! Strýcová s Vondroušovou zůstaly po dramatu těsně před branami finále Australian Open

Aktualizováno

Skvělý český den na Australian Open nezavršily deblistky Barbora Strýcová a Markéta Vondroušová, které v semifinále prohrály s čínsko-australským párem Čang Šuaj, Samantha Stosurová 5:7, 6:4 a 5:7. Se stejnými soupeřkami prohrály o kolo dříve i světové jedničky Kateřina Siniakovová s Barborou Krejčíkovou.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Barbora Strýcová na Australian Open.

Článek

Češky měly do semifinálového utkání raketový nástup, především Strýcová předváděla na síti i od základní čáry agresivní bojovný výkon, kterým táhla i o třináct let mladší parťačku. Do hry Vondroušové se ale poté začaly vkrádat chyby, které v klíčových chvílích přišly velmi draho.

Když mladá rodačka ze Sokolova ztratila servis za vedení 3:0, šlo jen o mírné přibrzdění českého páru, protože následné dvě hry vyhrál a zisk úvodní sady byl na dosah. Při vedení 5:1 a podání Vondroušové měly Češky hned čtyři setboly, jenže ani jeden neproměnily a přišel ostrý zvrat.

Australské publikum vycítilo šanci a hnalo především svého miláčka Stosurovou. Slabší chvilku si vybrala i Strýcová, když i ona prohrála své podání. Čínsko-australské duo už na servisu nezaváhalo, zatímco Vondroušová ho nezvládla potřetí. A i když se Češky statečně ubránily dvěma setbolům, první dějství nakonec ztratily.

Druhou sadu začaly lépe Stosurová s Čang Šuaj, když už počtvrté prolomily Vondroušové podání.

Výkon české teenagerky se ale začal zvedat a obrat se tentokrát odehrál v opačném gardu. Vítězky posledního ročníku Fed Cupu dvakrát soupeřky brejkly a Vondroušová tentokrát klíčovou situaci zvládla výborně, když parádním volejem proměnila setbol a bylo srovnáno.

V rozhodující třetí sadě si Češky dvakrát dokázaly vzít zpět ztracené podání zpět. V dramatické koncovce ale měly nakonec navrch soupeřky, když po dvou hodinách a 37 minutách proměnily po zkaženém voleji Strýcové druhý mečbol v utkání.

O titul si tak zahrají Čang Šuaj a Samantha Stosurová proti nasazeným dvojkám Timee Babosové a Kristině Mladenovicové.

Pro dvaatřicetiletou Strýcovou šlo už o páté grandslamové semifinále v deblu v kariéře, na účast ve finále ale stále čeká. I tak, poté co jí kvůli zdravotním problémům odřekly účast plánované spoluhráčky Andrea Sestini Hlaváčková a Lucie Šafářová, dosáhla v narychlo domluvené sestavě s Vondroušovou v Melbourne na velmi dobrý výsledek.

Australian Open (tvrdý povrch, dotace 60,5 milionu australských dolarů):
Ženy:
Čtyřhra - semifinále:
Strýcová, Vondroušová (ČR) - Stosurová, Čang Šuaj (Austr./Čína) 5:7, 6:4, 5:7
O utkání Karolíny Plíškové se Serenou Williamsovou

Reklama

Související témata: