Hlavní obsah

Bradyová - Kvitová 5:7, 6:1, 3:6Skvělý den českých tenistek! Kvitová s Plíškovou porazily nebezpečné Američanky, slaví i Vondroušová

vap, pan, rjmČTKSport.cz
Aktualizováno

Petra Kvitová v osmifinále turnaje v Dubaji porazila Jennifer Bradyovou z USA 7:5, 1:6, 6:3. Do čtvrtfinále na stejném turnaji prošla i Karolína Plíšková, která porazila Američanku Alison Riskeovou po setech 7:6 (7:3), 7:6 (7:5). Markéta Vondroušová pak porazila v 1. kole turnaje v Budapešti Španělku Georginu Garciaovou 6:0, 7:6. Tereza Smitková prohrála s Pauline Parmentierovou 1:6, 5:7. Jiří Veselý prohrál první zápas po zranění nohy v Davisově poháru, na turnaji v Marseille ho porazil domácí Grégoire Barrere 7:6 a 6:3.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petra Kvitová porazila v osmifinále v Dubaji Jennifer Bradyovou 7:5, 1:6, 6:3Video: sntv

 
Článek

Kvitová zvládla další třísetový zápas. Proti výborně hrající kvalifikantce se světová čtyřka ve větru trošku trápila, ale nakonec si připsala patnácté vítězné utkání v sezoně.

První brejk v utkání na 3:2 neudržela a o zisku setu rozhodla koncovka. Od stavu 4:5 vyhrála dvojnásobná wimbledonská vítězka dvanáct ze čtrnácti výměn, podání 117. hráčce světa vzala po úspěšném zkrácení a druhý setbol využila ranou z forhendu po lajně.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Američanka Jennifer Bradyová při utkání s Petrou Kvitovou.

V první hře druhé sady nevyužila Kvitová ani jeden ze čtyř brejkbolů, což ji úplně rozhodilo a málem dostala "kanára". Setboly za stavu 0:5 odvrátila a podání si alespoň jednou v druhém setu udržela. Ve třetím setu Kvitová odvrátila v úvodním gamu dva brejkboly, chytila se a díky brejku odskočila do vedení 3:0.

"Přišel jsem do tebe napumpovat energii," říkal trenér Jiří Vaněk o pauze své svěřenkyni, která působila sklesle. Za stavu 4:2 odvrátila Kvitová brejkbol esem a po zvýšení na 5:2 si zakřičela "Pojď!". Při prvním mečbolu udělala desátou dvojchybu v utkání, ale pak zápas po dvou hodinách a dvanácti minutách ukončila.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Petra Kvitová při osmifinále s Američankou Jennifer Bradyovou v Dubaji.

"Byl to opravdu těžký zápas. První set jsem vybojovala, ve druhém jsem ztratila koncentraci a ve třetím jsem se vrátila do hry," řekla Kvitová na kurtu. "Podmínky byly nepříjemné, hodně foukalo. Nebyl to hezký tenis, omlouvám se."

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Petra Kvitová při utkání s Američankou Jennifer Bradyovou v Dubaji.

Příští soupeřkou Kvitové bude Slovenka Viktória Kužmová, která odvrátila Sofii Keninové tři mečboly a po obratu zdolala Američanku 1:6, 7:5 a 6:2. S dvacetiletou Kužmovou si Kvitová zahraje poprvé.

Finalistka turnaje z roku 2015 Plíšková ve vyrovnané první sadě odvrátila jeden brejkbol a v tie-breaku profitovala z chyb Riskeové. I druhý set přinesl napínavou zápletku. Turnajová čtyřka Plíšková nevyužila ve třetí hře čtyři brejkboly, vzápětí si poprvé v utkání neudržela podání, ale hned si vzala brejk zpět.

Za stavu 4:5 odvrátila Plíšková setbol a v téměř čtvrthodinovém gamu srovnala, poté co Riskeová místo zcela odkrytého kurtu trefila síť. Čistou hrou vzala soupeřce podání, ale ani při svém servisu neuhrála bod a znovu rozhodl tie-break. Plíšková držela celou dobu malý náskok a při druhém mečbolu udělala Riskeová dvojchybu.

"Nevím, jak jsem to dokázala. Každý zápas s Alison je výborný. Hrálo se hodně výměn, hodně to lítalo a já byla možná trošku šťastnější," řekla Plíšková, která bude hrát o semifinále proti Sie Šu-wej z Tchaj-wanu.

Postup slaví i Vondroušová

Markéta Vondroušová naskočila do turnaje v Budapešti, kde plní roli 8. nasazené hráčky. Do zápasu s kvalifikantkou Garciaovou-Perezovou vletěla jako uragan a soupřece nadělila kanára. Druhý set byl opravdovou bitvou, kdy česká tenistka celý set dotahovala náskok soupeřky a očividně se jí ulevilo, když ho nakonec vybojovala 8:6 ve zkrácené hře.

"Během Fed Cupu jsem s holkama v Ostravě skvěle potrénovala a mám radost, že jsem první zápas po delší pauze vyhrala" radovala se šťastná česká reprezentantka. Ve druhém kole utká s ruskou Blinkovovou, 105. hráčkou žebříčku WTA.

Ve 2. kole se s turnajem rozloučila Tereza Smitková. V souboji o postup čtvrtfinále, které si na okruhu WTA zahrála naposledy v lednu roku 2015 v čínském Šen-čenu, podlehla třetí nasazené Pauline Parmentierové z Francie 1:6, 5:7. Alespoň jedno kolo ale v hlavní soutěži turnaje WTA uhrála poprvé od října 2016.

Veselý odvrátil osm mečbolů, ale s Barrerem prohrál

Veselý prohrál první zápas po zranění nohy z Davisova poháru proti Nizozemsku. Francouzskému protivníkovi stačily k postupu dva brejky, v dramatickém závěru Veselý odvrátil osm mečbolů.

Pětadvacetiletý rodák z Příbrami si během ostravského souboje s Nizozemci vykloubil prst na noze a vynechal turnaj v Montpellier. Původně měl v Marseille hrát proti Gaëlu Monfilsovi, jenže ten má poraněné zápěstí a šanci dostal Barrere jako takzvaný lucky loser.

Vyrovnaný první set vyvrcholil tie-breakem, v němž Veselý prohrával už 0:5 a ztrátu nedohnal (3:7). Druhou sadu začal český tenista prohraným podáním a Barrere zápas zakončil dalším brejkem až při devátém mečbolu.

Del Potro se vrátil na kurty vítězně

Po říjnové zlomenině čéšky se čtvrtý hráč světového žebříčku Juan Martín Del Potro vrátil na kurty vítězně. Třicetiletý Argentinec v prvním kole turnaje v Delray Beach porazil Japonce Jošihita Nišioku 6:3 a 7:5. Právě na floridském podniku Del Potro získal v roce 2011 jeden z 22 titulů na okruhu ATP.

Del Potro se v minulé sezoně po letech soužení se zápěstími vrátil do špičky a na zářijovém US Open se probojoval do finále. Poté si však na Masters v Šanghaji poranil koleno, přišel o Turnaj mistrů i lednový grandslam Australian Open.

Po úvodním zápase po dlouhé pauze přiznal, že koleno ještě trochu bolí. "Bylo to těžké první kolo, protože Nišioka hraje solidně od základní čáry. Ale v důležitých fázích jsem hrál dobře. Jen musím zapracovat na nohách, protože na konci druhého setu už jsem byl unavený," řekl Del Potro.

Nyní narazí na jednadvacetiletého Američana Reillyho Opelku, který v neděli vyhrál turnaj v New Yorku.

Už v prvním kole vypadl obhájce titulu Frances Tiafoe. Domácí tenista nestačil na britského kvalifikanta Dana Evanse a prohrál 6:3, 6:7, 5:7. Od postupu ho přitom dělily v koncovce druhé sady při vlastním podání dva míčky.

V Riu pohroma pro nasazené

Na antukovém turnaji ATP v Riu de Janeiro neprošlo prvním kolem šest z osmi nasazených tenistů. Mezi vyřazenými favority je i nejvýše nasazený Rakušan Dominic Thiem. Osmý hráč žebříčku prohrál dvakrát 3:6 s Laslem Djerem a "dopřál" Srbovi poprvé v kariéře skalp člena elitní světové desítky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rio, 1. kolo: Auger-Aliassime - Fognini (6:2, 6:3)Video: sntv

Pětadvacetiletý Thiem získal na antuce osm titulů včetně dva roky starého triumfu z Ria. Proti Djeremu však v úterý mizerně podával, servis ztratil pětkrát a dopustil se i pěti dvojchyb.

"Hrál určitě hůř než normálně. Zato já měl skvělý den. Rozuměl jsem si s míčkem, hrál jsem dobře od základní čáry a útočil výborně ve chvíli, kdy to šlo," liboval si o dva roky mladší, 90. tenista žebříčku Djere po životním vítězství.

Na turnaji už dohráli také druhý nasazený Ital Fabio Fognini nebo trojka Marco Cecchinato, který v neděli ovládl turnaj v Buenos Aires. Na antuce v Riu ale nestačil na Slovince Aljaže Bedeneho.

DUBAJ (tvrdý povrch, dotace 2 828 000 dolarů)
Dvouhra - 3. kolo:
Kvitová (2-ČR) - Bradyová (USA) 7:5, 1:6, 6:3
Karolína Plíšková (4-ČR) - Riskeová (USA) 7:6 (7:3), 7:6 (7:5)
Halepová (3-Rum.) - Curenková (Ukr.) 6:3, 7:5
Svitolinová (6-Ukr.) - Muguruzaová (12-Šp.) 6:1, 6:2
Bencicová (Švýc.) - Sabalenková (8-Běl.) 6:4, 2:6, 7:6 (9:7)
Kužmová (SR) - Keninová (USA) 1:6, 7:5, 6:2
Sie Šu-wej (Tchaj-wan) - Kerberová (5-Něm.) 5:7, 6:4, 6:0
Suárezová (Šp.) - Mladenovicová (Fr.) 7:5, 7:5
Čtyřhra - 2. kolo:
Siniaková, Ostapenková (6-ČR/Lot.) - Bouchardová, Keninová (Kan./USA) bez boje
DELRAY BEACH (tvrdý povrch, dotace 651 215 dolarů)
Dvouhra - 1. kolo:
Del Potro (1-Arg.) - Nišioka (Jap.) 6:3, 7:5
Evans (Brit.) - Tiafoe (3-USA) 3:6, 7:6 (7:1), 7:5.
2. kolo:
Seppi (6-It.) - Thompson (Austr.) 6:3, 4:6, 6:1
Evans - Harris (JAR) 6:0, 6:2
Mannarino (8-Fr.) - Istomin (Uzb.) 6:2, 7:6 (7:3).
RIO DE JANEIRO (antuka, dotace 1 937 740 dolarů)
Dvouhra - 1. kolo:
Djere (Srb.) - Thiem (1-Rak.) 6:3, 6:3
Auger-Aliassime (Kan.) - Fognini (2-It.) 6:2, 6:3
Cuevas (Urug.) - Schwartzman (4-Arg.) 6:1, 4:1 skreč
Daniel (Jap.) - Seyboth Wild (Braz.) 3:6, 6:3, 6:2
Monteiro (Braz.) - P. Sousa (Portug.) 6:3, 6:2
Londero (Arg.) - E. Ymer (Švéd.) 2:6, 7:5, 6:2
Garín (Chile) - Marterer (Něm.) 7:5, 6:3
MARSEILLE (tvrdý povrch, dotace 744 010 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Barrere (Fr.) - Veselý (ČR) 7:6 (7:3), 6:3
Bachinger (Něm.) - Darcis (Belg.) 4:6, 6:3, 6:4
Humbert (Fr.) - Gulbis (Lot.) 6:3, 7:6 (7:3).
2. kolo:
Tsitsipas (1-Řec.) - Hurkacz (Pol.) 6:4, 6:2
Kukuškin (Kaz.) - Shapovalov (4-Kan.) 6:4, 7:6 (7:4)
Simon (6-Fr.) - Gojowczyk (Něm.) 4:6, 6:4, 6:2.
BUDAPEŠŤ (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo
Vondroušová (8-ČR) - Garcíaová Pérezová (Šp.) 6:0, 7:6 (8:6)
Van Uytvancková (1-Belg.) - Zvonarevová (Rus.) 7:5, 7:5
Brengleová (USA) - Stollarová (Maď.) 6:3, 6:3
Alexandrovová (5-Rus.) - Arnová (Maď.) 4:6, 6:1, 6:4
Beguová (Rum.) - Barthelová (Něm.) 3:6, 6:4, 6:2
Dvouhra - 2. kolo
Potapovová (Rus.) - Petkovicová (6-Něm.) 6:2, 7:5
Parmentierová (3-Fr.) - Smitková (ČR) 6:1, 7:5
Cirsteaová (Rum.) - Kruničová (4-Srb.) 6:3, 6:3.

Reklama