Hlavní obsah

Král králů! Tenisový Maestro slaví pokoření další ohromující mety

Dubaj/Praha

Už dávno je legendou. O víkendu se však Roger Federer znovu a ještě hlouběji zapsal do historie. Ve svých 37 letech dokázal v Dubaji vyhrát svůj jubilejní stý titul ve dvouhře na okruhu ATP, navíc svými výkony neustále dokazuje, že se zvládá měřit i s výrazně mladšími soupeři z nastupující tenisové generace.

Foto: Satish Kumar Subramani, Reuters

Roger Federer s trofejí pro vítěze turnaje v Dubaji, kde získal svůj jubilejní stý titul na okruhu ATP.

Článek

Kdybychom sečetli věk jeho protivníků ze semifinále a finále, dostali bychom se na číslo 42, což je jen o pět více, než kolik let je nyní švýcarské tenisové legendě. Přesto si Roger Federer poradil jak s dvaadvacetiletým Čoričem, tak i s dvacetiletým Tsitsipasem, který ho v lednu vyřadil z Australian Open.

Svět si jeho jubilejním triumfem opět připomíná, že to, čeho Federer ve své kariéře dosáhl, si normální smrtelník těžko i jen představuje. Na kontě má Švýcar rekordních dvacet grandslamových titulů, byl ohromujících 310 týdnů na pozici světové jedničky. A nyní je i majitelem stovky titulů z okruhu ATP.

Začátky tenisové legendy

Prvního triumfu na okruhu ATP dosáhl jako devatenáctiletý 4. února 2001 v Miláně. Jeho víkendovému finálovému soupeři z Dubaje Tsitsipasovi bylo v té době mimochodem 2,5 roku. Na další titul si pak Federer sice musel počkat skoro rok (vyhrál v lednu 2002 v Sydney), ale pak už vše šlo čím dál rychleji a Švýcar se pomalu propracovával výš a výš.

Výhra dalšího titulu, v Hamburku v květnu 2002, už znamenala Federerův průnik do první světové desítky. V této sezoně si také poprvé zahrál Turnaj mistrů, kde skončil v semifinále na raketě Lleytona Hewitta.

Velký Švýcarův vzestup

V následujících letech se Federer stal skutečným tenisovým hrdinou. V roce 2003 poprvé vyhrál Wimbledon i Turnaj mistrů. O rok později vyhrál opět Turnaj mistrů a kromě French Open i všechny grandslamy. Hned po Australian Open se navíc poprvé stal se světovou jedničkou. A takto bychom ve výčtu mohli pokračovat dále.

Přes dalších šestnáct grandslamových trofejí, zlatou olympijskou medaili ve čtyřhře stříbrnou ve dvouhře, čtyři další tituly z Turnaje mistrů - až do současnosti, přesněji řečeno do soboty, kdy tenisová legenda v Dubaji získala stý titul. K překonání legendárního Američana Jimmyho Connorse chybí Federerovi už jen devět triumfů.

Konec? Zatím to tak nevypadá

Prozatím to nevypadá, že by Roger Federer plánoval s tenisem skončit. Proč také, když se daří. Třeba loni v únoru se ve věku 36 let a 195 dní stal opět světovou jedničkou.

Letos dokonce plánuje nevynechat antukovou část sezony, což v minulých dvou letech dělal. Až však jednou konec jeho kariéry přijde, může si být jist, že se na něj bude vzpomínat. Jméno Rogera Federera zůstane navždy vryto do tenisové historie.

Překoná Roger Federer legendárního Jimmyho Connorse?
Ano
82,3 %
Ne
17,7 %
Celkem hlasovalo 1218 čtenářů.

Reklama