Hlavní obsah

Plíšková – Vondroušová 6:3, 6:4Českou bitvu v Miami rozhodla zkušenost. V souboji o finále vyzve Plíšková rumunskou superstar

Aktualizováno

Zkušenost versus dravé mladí a především velká bitva. To se očekávalo od čtvrtfinálového ryze českého souboje na turnaji v Miami mezi Karolínou Plíškovou a o osm let mladší kometou Markétou Vondroušovou. Z vítězství se nakonec radovala lounská rodačka, která za hodinu a dvacet minut přehrála svou krajanku po setech 6:3 a 6:4. O finále si to tak rozdají bývalé světové jedničky, soupeřkou Plíškové bude Simona Halepová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tenistka Karolína Plíšková porazila v Miami v českém čtvrtfinále Markétu VondroušovouVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Do utkání, které začalo deset minut po půlnoci středoevropského času, vstoupila lépe favorizovaná Karolína Plíšková. Po bezproblémovém úvodním gamu prolomila hned první servis Markéty Vondroušové, když sokolovskou rodačku dostávala pod tlak agresivními returny.

Devatenáctiletá tenistka navíc pomohla své krajance i dvojchybou a brzy prohrávala 0:2. Drtivý nástup sedmé hráčky světa pokračoval. Bez větších problémů si Plíšková udržela i svůj další servis a po pouhých devíti minutách vedla už 3:0.

Foto: Jim Rassol, ČTK/AP

Karolína Plíšková na podání

Až poté se dostala do hry Vondroušová, která i díky výbornému podání získala svůj první game a snížila na 1:3. V následující hře měla sokolovská rodačka dva brejkboly, ani jeden však nevyužila. Poté si na kurt povolala svého trenéra Jana Hernycha.

„Už jsi ve hře, měla jsi brejkboly, hraj dál to, co hraješ. Dobře chodíš do jejího druhého podání. Pokud dostaneš šanci, atakuj ji forhendem. Nemusíš hrát bombu, drž ji ve výměně, ať ona musí hrát," radil své svěřenkyni bývalý 59. hráč světa.

Foto: Jim Rassol, ČTK/AP

Markéta Vondroušová na svou soupeřku nestačila

Tempo hry však nadále určovala lounská rodačka, která svou soupeřku držela pod tlakem dlouhými údery k základní čáře, a i když zkazila některé jednodušší voleje, šla do vedení 5:2. První setbol při servisu Vondroušové ještě Plíšková nevyužila, při svém podání však již byla bezchybná a sadu za 37 minut vyhrála 6:3.

Skvělý úvod Vondroušové

Do druhého setu vstoupila Vondroušová čistou hrou při svém podání, vzápětí navíc poprvé v utkání prolomila servis své soupeřky a ujala se vedení 2:0. Devětapadesátá hráčka světa se snažila svou zkušenější soupeřku držet především na bekhendu a vyplácelo se jí to. Plíškové přestaly vycházet údery k základní čáře a ve druhé sadě prohrávala již o tři gamy.

Za stavu 1:3 si však letošní vítězka turnaje z Brisbane vzala ztracené podání zpět a snížila na 2:3. Na pomoc si navíc přivolala trenérku Conchitu Martínezovou. „Úvod setu jsi nehrála dobře, chyběla ti agresivita. Musíš přidat na aktivitě, atakuj její druhý servis, hraj rychle," radila své svěřenkyni wimbledonská šampionka z roku 1994.

Foto: Jim Rassol, ČTK/AP

Karolína Plíšková na returnu

Plíšková vzápětí bez problémů vyhrála další hru a srovnala na 3:3. Vondroušová, která do této doby neztratila na turnaji ani set, začala kupit nevynucené chyby, nevycházela jí ani tradiční zbraň – stopbally a prohrála i svůj druhý game na podání v řadě.

Zastavit rozjetou soupeřku se pokusila opět povoláním Jana Hernycha. „Je to jen o game, hraj míč po míči, drž ji na bekhendu tak dlouho, až jí to začne vadit. Neboj se zariskovat i úder po lajně," udílel rady, jak vyzrát na ostřílenou krajanku.

Ale nedařilo se. Plíšková se vrátila dle rad své trenérky k agresivní hře, která na mladou Češku platila. Vyhrála pátý game v řadě a šla do vedení 5:3. Mizernou sérii zastavila Vondroušová až při svém podání a snížila na 4:5.

Foto: Jim Rassol, ČTK/AP

Markéta Vondroušová v souboji s Karolínou Plíškovou

V desáté hře měla Vondroušová dvě možnosti na prolomení servisu své soupeřky, ani jeden však nevyužila a za hodinu a dvacet minut prohrála 3:6, 4:6.

„Bylo to o pár míčích, Markéta hrála velmi dobře. Ve druhém setu jsem si musela zavolat trenérku, začala jsem hrát agresivně a nakonec to otočila," říkala spokojená Plíšková po zápase. "Myslím, že jsem se zlepšila a odehrála tady svůj nejlepší zápas," dodala.

Lounská rodačka se v boji o finále utká se Simonou Halepovou, s kterou má nepříznivou bilanci 2:7. Naposledy se obě tenistky potkaly na letošním Fed Cupu, kde zvítězila Rumunka po dramatickém zápase 4:6, 5:7 a 6:4. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Estonka Anett Kontaveitová a přemožitelka Petry Kvitové Australanka Asleigh Bartyová.

„Na zápas se Simonou se moc těším. Už jsme tady spolu hrály v tréninku a já prohrála 0:6, takže to může být jenom lepší," říkala s úsměvem o své další soupeřce Plíšková, která se v žebříčku posune minimálně na čtvrté místo.

Na velký žebříčkový posun se může těšit i Vondroušová, která své jméno najde kolem 43. příčky, což je jejím dosavadním životním maximem.

Turnaj v Miami
Dvouhra ženy - čtvrtfinále:
Ka. Plíšková (5-ČR) - Vondroušová (ČR) 6:3, 6:4
Halepová (2-Rum.) - Wang Čchiang (18-Čína) 6:4, 7:5
Bartyová (12-Austr.) - Kvitová (3-ČR) 7:6 (8:6), 3:6, 6:2
Čtyřhra - 2. kolo
Mertensová, Sabalenková (Belg./Běl.) - Sie Šu-wej, Strýcová (3-Tchaj-wan/ČR) 7:6 (7:3), 2:6, 10:3
Dvouhra muži - čtvrtfinále
Isner (7-USA) - Bautista (22-Šp.) 7:6 (7:1), 7:6 (7:5)
Auger-Aliassime (Kan.) - Čorič (11-Chorv.) 7:6 (7:3), 6:2
Dvouhra - 4. kolo
Bautista (22-Šp.) - Djokovič (1-Srb.) 1:6, 7:5, 6:3
Federer (4-Švýc.) - Medveděv (13-Rus.) 6:4, 6:2
Shapovalov (20-Kan.) - Tsitsipas (8-Řec.) 4:6, 6:3, 7:6 (7:3)
Tiafoe (28-USA) - Goffin (18-Belg.) 7:5, 7:6 (8:6)

Reklama

Související témata: