Hlavní obsah

Teichmannová - Strýcová 6:3, 6:0České finále v Praze nebude. Strýcová vypadla s kvalifikantkou! Peschkeová nemá hattrick

roj, mmSport.cz
Aktualizováno

Čeští tenisoví fanoušci se domácího finále na antukovém turnaji v Praze nedočkali. Zatímco v úvodním semifinále Karolína Muchová porazila Američanku Bernardu Peraovou ve dvou setech 6:2, 7:5, Barbora Strýcová, nasazená devítka, nečekaně prohrála s o 107 míst v žebříčku WTA hůře postavenou Jil Teichmannovou ze Švýcarska 3:6 a 0:6! Květa Peschkeová potřetí v řadě čtyřhru v Praze nevyhrála. S Američankou českého původu Nicole Melicharovou, s kterou obhajovaly titul, ve finále podlehly slovensko-ruské dvojici Viktória Kužmová, Anna Kalinská po setech 6:4, 5:7 a 7:10 v super tie-breaku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Marně se Barbora Strýcová snažila, do finále pražského turnaje WTA neprošla.

Článek

Nedávná úspěšná fedcupová debutantka Muchová zvládla v chladu výborně první set. I za pomoci zkracování hry za síť rychle vedla 3:0 a 5:1. Sice pak ztratila servis, ale potom potřetí vzala Američance podání a za půl hodiny měla set. Ve druhé sadě Muchová prohrávala 1:3. Dokázala ale ve vyrovnaných gamech otočit na 4:3 a ve dvanácté hře při podání Američanky duel ukončila čistou hrou.

Dvaadvacetiletá Muchová zatím senzačně využívá divokou kartu od pořadatelů. Ve čtvrtfinále vyřadila Rusku Natalii Vichljancevovou a může se těšit na posun do elitní světové stovky žebříčku. Na nižším okruhu ITF už olomoucká rodačka získala dva tituly ve dvouhře, mezi elitou o sobě dala vědět loni postupem do třetího kola US Open. Finále na turnaji WTA si ale zahraje poprvé v kariéře.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Karolína Muchová v utkání proti Bernardě Peraové z USA.

Barbora Strýcová ve čtvrtfinále jasně přehrála krajanku Kateřinu Siniakovou, o den později stejně snadno prohrála s Teichmannovou, jež si cestu do hlavního pavouka pražského turnaje musela proklestit kvalifikací. I Švýcarka, podobně jako Muchová, si zahraje první finále na okruhu WTA.

Strýcová na finále v Praze znovu nedosáhla

Strýcová toužila po prvním finále dvouhry na WTA po dvou letech, ale s hrou levoruké 146. hráčky světa Teichmannové se nedokázala vypořádat. Měla problém s liftovanými údery soupeřky. Rodačka z Plzně nevyužila ani jeden ze čtyř brejkbolů, které si vypracovala, a sama přišla o podání čtyřikrát. Od stavu 3:5 prohrála sedm her v řadě.

Také pátý ročník pražského turnaje má domácí finalistku. Jen jednou od povýšení z kategorie ITF na okruh WTA Češka dvouhru nevyhrála. Loni kralovala Petra Kvitová, o rok dříve prohrála Kristýna Plíšková s Němkou Monou Barthelovou, v roce 2016 uspěla Lucie Šafářová a v roce 2015 Karolína Plíšková, která v českém finále porazila Lucii Hradeckou.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vítězné gesto Karolíny Muchové. Na turnaji v Praze si zahraje o titul.

Peschkeová ovládla J&T Banka Prague Open loni s Melicharovou a předloni s Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou.

Peschkeová s Melicharovou získaly první set, ale ve druhém jen dotahovaly. Srovnaly sice na 5:5, ale vzápětí prohrály další dvě hry. V super tie-breaku ještě vedly 4:3, ale pak prohrály šest míčů v řadě. Od stavu 4:9 zvládly odvrátit tři mečboly, jeden se štěstím díky "prasátku", ale při čtvrtém chybovaly.

Čtyřhra ve Stromovce nemá poprvé domácí vítězku. V roce 2016 uspěly Andrea Hlaváčková s Margaritou Gasparjanovou z Ruska a po povýšení turnaje z nižšího okruhu ITF na WTA v roce 2015 Kateřina Siniaková se Švýcarkou Belindou Bencicovou.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Česká tenistka Květa Peschkeová z ČR během finále čtyřhry turnaje v Praze.

Wimbledonská vítězka z roku 2011 Peschkeová tvoří s Melicharovou pár od loňské sezony a dosud spolu slavily tři vavříny. Letos na úvod sezony vyhrály v Brisbane.

Peschkeová je s 32 deblovými tituly čtvrtou nejúspěšnější českou tenistkou historie. Před ní jsou jen legendy Martina Navrátilová (177), Jana Novotná (76) a Helena Suková (69).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Anna Kalinská z Ruska a Viktoria Kužmová ze Slovenska (vpravo) vyhrály tenisový turnaj v Praze.

Sobotní program závěrečného dne turnaje začne v 10:30 rozlučkou s Lucií Šafářovou, finálový zápas by měl odstartovat v 11:00.

V Ostravě Češi dohráli

Ostravský tenisový challenger vyvrcholí ve dvouhře bez české účasti. Na antukovém Prosperita Open bylo dnešní čtvrtfinále konečnou pro zbývající dva domácí zástupce Jiřího Veselého a Tomáše Macháče.

Vítěz turnaje z roku 2013 Veselý nenaplnil roli druhého nasazeného a v boji o semifinále vypadl s Italem Jannikem Sinnerem. S přemožitelem Jiřího Lehečky z předchozího kola prohrála česká jednička 4:6 a 6:7.

Osmnáctiletý Macháč ve svém prvním čtvrtfinále na challengerech podlehl 4:6, 1:6 Kanaďanovi Stevenu Diezovi. O kolo dřív talentovaný český hráč vyřadil loňského šampiona Arthura de Greefa z Belgie.

J&T Banka Prague Open (antuka, dotace 250 tisíc dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Peraová (USA) - Muchová (ČR) 2:6, 5:7
Strýcová (9-ČR) - Teichmannová (Švýc.) 3:6, 0:6
Čtyřhra - finále
Kalinská, Kužmová (Rus./SR) - Melicharová, Peschkeová (1-USA/ČR) 4:6, 7:5, 10:7
Challenger Prosperita Open v Ostravě (antuka, dotace 46 600 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Diez (Kan.) - Macháč (ČR) 6:4, 6:1.
Turnaj žen v Rabatu (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Kontaová (7-Brit.) - Tomljanovicová (4-Austr.) 6:2, 7:6 (9:7)
Sakkariová (6-Řec.) - Van Uytvancková (8-Belg.) 6:4, 6:4
Čtyřhra - finále
Martínezová, Sorribesová (1-Šp.) - Garcíaová, Kalašnikovová (Šp./Gruz.) 7:5, 6:1
Turnaj mužů v Mnichově (antuka, dotace 586 140 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Garín (Chile) - A. Zverev (1-Něm.) 6:4, 5:7, 7:5
Cecchinato (3-It.) - Fucsovics (8-Maď.) 1:6, 7:5, 7:5
Bautista (4-Šp.) - Pella (7-Arg.) 4:6, 6:4, 6:0
Berrettini (It.) - Kohlschreiber (Něm.) 4:6, 7:5, 6:4
Turnaj mužů v Estorilu (antuka, dotace 586 140 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Tsitsipas (1-Řec.) - Domingues (Portug.) 7:6 (7:3), 6:4
Goffin (4-Belg.) - Džazírí (Tun.) 4:6, 7:6 (7:4), 6:2
Davidovich (Šp.) - Monfils (3-Fr.) 6:7 (2:7), 7:5, 6:4
Cuevas (Urug.) - Tiafoe (8-USA) 6:0, 6:7 (5:7), 6:2.

Reklama

Související témata: