Hlavní obsah

Federer: V Čechách jsem poprvé a jsem nadšený

Na kurtech Roger Federer sebevědomě a nezdolně kraluje světovému tenisu, v soukromí je to prý ale sympatický chlapík. Potvrdil to i na tiskové konferenci švýcarského týmu v Praze před zápasy baráže Davisova poháru. Světová jednička a několikanásobný vítěz grandslamových turnajů vycházel z palby otázek s úsměvem a vyprávěl například o kráse Prahy.

Článek

Jak se vám líbí v Praze?

Pro mne je to první návštěva České republiky a já i celý tým se tu cítíme velmi příjemně. Všichni, s kým jsme zatím přišli do kontaktu, jsou velmi milí a je na nich vidět, že tu švýcarský tým rádi vidí.

Co už jste stihl v Praze vidět?

První den jsem byl na procházce s týmem, pak jsme se prošli také s přítelkyní. Je tu spousta krásných míst jako Staré město nebo Karlův most. Hodně jsem o Praze slyšel a město je absolutně nádherné. Je to tu trochu jako v Římě, všude se dá dostat pěšky.

Váš první trenér pocházel z Čech, měl jste i českého fyzioterapeuta, vaše přítelkyně je ze Slovenska. Máte nějaký zvláštní vztah k těmto zemím?

Všichni mi na mé cestě na vrchol svým způsobem pomohli. Ale to ještě neznamená, že bych znal nějaká česká nebo slovenská slovíčka (s úsměvem).

Přítelkyně Miroslava Vavrinecová vám pomáhá i jako manažerka. Jak to vypadá v praxi?

Musím zdůraznit, že je to především má přítelkyně (s úsměvem). Jako manažerka mi pomáhá spíše s organizováním času nebo při práci s médii. Jinak mám tým lidí, kteří dělají ostatní manažerské věci.

Za švýcarský daviscupový tým hrajete jen málo, a když, tak jde o baráž. Proč?

Jako světový hráč číslo jedna potřebuji hrát grandslamové turnaje a spoustu času trávím také na dalších důležitých turnajích. Ale když už u týmu jsem, tak se mu snažím co nejvíce pomoci. Doufám, že tentokrát nezůstane jen u baráže a dojdeme třeba až do semifinále.

Počítáte tedy s dalšími starty v Davis Cupu, pokud Švýcarsko postoupí?

To je teď těžké říci, nyní máme před sebou víkendové zápasy. Ale pokud postoupíme, vezmu si čas na rozmyšlenou a uvidíme. Teď se však soustředím jen na nejbližší zápasy.

Připouštíte si vůbec, že by švýcarský tým nemusel uspět?

Jako sportovci si nemůžeme připouštět neúspěch nebo se zaobírat negativními myšlenkami. Tým je plný očekávání a připravený na zápas. A Češi mají skvělý tým, bude to velmi kvalitní utkání.

Jak vzpomínáte na porážku s Tomášem Berdychem na olympiádě v Aténách?

Bylo to pro mne samozřejmě velké zklamání a lidé mi to pak později často připomínali. Ale snad jsem to pak odčinil vítězstvím na třech grandslamových turnajích.

S Berdychem i Štěpánkem jste jednou prohrál, kdo z nich je pro vás nepříjemnější soupeř? 

To nijak neřeším, nedělám mezi nimi rozdíl.

Ivan Lendl řekl, že by proti vám ve své době nejspíše neuhrál ani míček. Co na to říkáte?

Pokud Lendl tvrdí, že obdivuje mou hru, mohu jen říci, že já zase obdivova jeho v dobách největší slávy. Byl pro mne ztělesněním toho, jak tvrdě na sobě člověk může pracovat a kolik toho tenisu obětovat. Ale tenis tehdy a dnes je samozřejmě úplně jiný.

Reklama

Související témata: