Hlavní obsah

České lvice nezastavila ani Hingisová. Plíšková s Hradeckou zajistily postup do finále Fed Cupu

Lucern
Aktualizováno

Karolína Plíšková s Lucií Hradeckou porazily v závěrečné čtyřhře semifinále Fed Cupu švýcarský pár Martina Hingisová, Viktorija Golubicová a zajistily tak českému týmu postup do finále. O titul budou Češky usilovat potřetí za sebou a popáté za posledních šest let. V předchozích dvou letech tým kapitána Petra Pály Fed Cup vyhrál, o hattrick bude usilovat proti Francii.

Foto: Urs Flueeler, ČTK/AP

Karolína Plíšková (vpravo) a Lucie Hradecká ve Švýcarsku rozhodly!

Článek
Fotogalerie

Dramatický zápas v Lucernu musela rozhodnout čtyřhra, poté, co Barbora Strýcová nezískala rozhodující bod ve druhém nedělním singlu.

Plíšková napravila sobotní selhání

V první nedělní dvouhře se podařilo získat bod Karolíně Plíškové, které Timea Bacsinszká kladla odpor jen v prvním setu. Ten byl vyrovnaný až do stavu 4:4. Do té doby měla navrch spíše Bacsinszká, která měla ve druhé a čtvrté hře dohromady tři brejkboly. Karolíně Plíškové se podařil break v deváté hře, který vzápětí potvrdila při svém podání. První sadu pak zakončila esem a švýcarské soupeřce nepomohlo ani jestřábí oko.

Druhý set byl už o poznání jednoznačnější záležitostí. Plíšková hned na úvod prolomila podání Bacsinszké. Švýcarce se nakonec podařilo zužitkovat svůj servis až za stavu 0:4. Plíšková pak dotáhla duel k výhře 6:4, 6:2.

Golubicová otočila i druhý singl a spěchala na čtyřhru

Česko tak získalo v semifinále Fed Cupu vedení 2:1 a rozhodující třetí bod mohla přidat Strýcová v druhé nedělní dvouhře proti Viktoriji Golubicové. Stejně jako v sobotu Plíšková, i Strýcová byla podle postavení ve světovém žebříčku jasnou favoritkou (33. vs. 129. místo), Golubicová ale dokázala papírové předpoklady opět roztrhat.

Strýcová sice získala první set v poměru 6:3, ve druhé sadě ale švýcarská hráčka srovnala krok a nakonec ji získala v tie-breaku. A v rozhodujícím třetím setu pak už zcela dominovala, zvítězila 6:1 a pospíchala se připravit na čtyřhru.

Hingisová kazila

V českém týmu dostala šanci desátá deblistka světa Hradecká a podobně jako ve finále v roce 2011 v Rusku předvedla skvělý výkon. S Plíškovou vytvořily pár dvou ranařek s tím, že Hradecká je i dobrá na síti, a domácí pár jasně přehrávaly. Překvapivě se nedařilo světové jedničce ve čtyřhře Hingisové, která poměrně dost kazila.

Potřetí za sebou tenistky rozhodly o výhře ve čtyřhře za stavu 2:2. Pod vedením kapitána Petra Pály získaly rozhodující čtyřhru posedmé.

V českém týmu chyběly obvyklé opory Petra Kvitová a Lucie Šafářová, kterým se letos tolik nedaří. Domácí tenistky byly oslabené o zraněnou světovou desítku Belindu Bencicovou, která povzbuzovala svůj tým v hale.

Semifinále Fed Cupu
Švýcarsko - Česko 3:2
Bacsinszká – Ka. Plíšková 4:6, 2:6
Golubicová – Strýcová 3:6, 7:6, 6:1
Golubicová, Hingisová – Plíšková, Hradecká 2:6, 2:6
Francie - Nizozemsko 3:2
Mladenovicová - Bertensová 5:7, 4:6
Garciaová - Rusová 6:3, 6:4
Garciaová, Mladenovicová - Bertensová, Hogenkampová 4:6, 6:3, 6:3
Baráž o Světovou skupinu tenisového Fed Cupu
Brisbane: Austrálie - USA 0:4
Stosurová - Vandewegheová 6:2, 5:7, 4:6, Gavrilovová, Rodionovová - Matteková-Sandsová, Vandewegheová 1:6, 4:6.
Lleida: Španělsko - Itálie 4:0
Muguruzaová - Vinciová 6:2, 6:2, Medinaová, Sorribesová - Knappová, Schiavoneová 1:1 skreč.
Kluž: Rumunsko - Německo 1:4
Halepová - Kerberová 2:6, 2:6, Niculescuová - Petkovicová 6:0, 6:7 (1:7), 3:6, Beguová, Dulgheruová - Becková, Görgesová 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 7:10.
Moskva: Rusko - Bělorusko 2:3
Kasatkinová - Azarenková 2:6, 7:5, 3:6, Gasparjanová - Sasnovičová 6:4, 1:6, 5:7, Kasatkinová, Vesninová - Govorcovová, Sabalenková 6:4, 6:2.

Reklama