Hlavní obsah

Přinese US Open střídání na světovém trůnu, nebo rekord? Rozhodnout může opět Plíšková

New York

Střídání na pozici světové jedničky ženského žebříčku WTA může mimo přinést nadcházející tenisové US Open, které začíná v pondělí. Světový trůn stále drží Američanka Serena Williamsová, ale o její sesazení bude usilovat hned trio tenistek.

Foto: Toby Melville, Reuters

Uhájí Serena Williamsová pozici světové jedničky?

Článek

Grandslamový turnaj v New Yorku, poprvé vybavený monstrózní zatahovací střechou nad centrkurtem, ale může nabídnout i zcela opačný příběh. Pokud domácí favoritka získá titul, hned ve dvou rekordních tabulkách překoná bývalou suverénku Steffi Grafovou. Jednak v počtu titulů z turnajů elitní čtyřky (měla by už 23.), ale i v době strávené na čele žebříčku, jemuž Němka vládla 186 týdnů v řadě.

Hlavní vyzývatelkou pro Williamsovou bude Angelique Kerberová, která si užívá životní sezónu. K triumfu na Australian Open přidala finálovou účast ve Wimbledonu a také stříbro na olympiádě v Riu.

Prolomí Plíšková sérii grandslamových zklamání?

„Tohle je určitě jeden z nejlepších roků mojí kariéry. Dodává mi spoustu sebevědomí. Snažím se užívat si každý moment na kurtu," svěřila se.

Němka mohla sesadit Serenu Williamsovou už minulý týden Cincinatti, kde potřebovala celý turnaj vyhrát. Jenže ve finále ji hladce smetla Češka Karolína Plíšková. Ta se posunula do pozice české jedničky a oprávněně si věří, že by právě nyní v New Yorku mohla prolomit dosavadní sérii neúspěchů na grandslamových turnajích.

„Mám za sebou neuvěřitelný týden. Před US Open jsem získala velké sebevědomí," ujišťovala rodačka z Loun po zatím životním triumfu na podniku v Cincinatti.

Kromě Kerberové může Serenu Williamsovou sesadit v případě finálové účasti také Španělka Garbiňe Muguruzaová, po případném zisku titulu by se to mohlo povést i Polce Agnieszce Radwaňské.

Bude mít Kvitová formu?

České hráčky mají momentálně světový trůn daleko. Vedle Plíškové se však po bronzovém úspěchu na olympiádě rozehrála do solidní formy také Petra Kvitová a obě reprezentantky mohou před závěrečným grandslamem sezóny myslet vysoko. Aspirantky na vítězství či posun do čela žebříčku mohou právě Češky o ambice připravit.

Ženská část turnaje bude bez obhájkyně titulu, protože loňská vítězka Flavia Pennettaová ukončila kariéru. V mužské dvouhře obhajuje vítězství Novak Djokovič, jenž sice prožil na olympiádě v Riu hořké zklamání z brzkého vyřazení, ale v New Yorku se o svoji pozici bát nemusí, protože na čele žebříčku má nedostižný náskok přes pět tisíc bodů.

Největším konkurentem mu bude nejspíš světová dvojka Andy Murray. Nemusí se bát Rogera Federera, jenž ukončil předčasně sezónu. Po třinácti letech si v New Yorku nezahraje ani Tomáš Berdych, jenž chybí kvůli operaci slepého střeva.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori