Hlavní obsah

Stoprocentní české tenistky na US Open! Rosol na Murrayho neměl, dohrál i Štěpánek

New York
Aktualizováno

Po senzačním vítězství 7:6, 6:1 nad bývalou světovou jedničkou Anou Ivanovičovou postoupila česká tenistka Denisa Allertová do druhého kola US Open. V něm už jsou i její další krajanky - Lucie Šafářová, která v souběžném utkání vyřadila Australanku Dariu Gavrilovovou po setech 6:4, 6:4, a také dvacetiletá Kateřina Siniaková. Talentovaná hráčka překvapivě porazila Kanaďanku Eugenii Bouchardovou 6:3, 3:6, 6:2. Roli favoritky zvládla nejvýše nasazená Češka Karolína Plíšková, která zdolala domácí Sofií Keninovou 6:4 a 6:3. Na postup z kvalifikace naopak nenavázal Radek Štěpánek, který nestačil na francouzského soupeře Gilese Simona 3:6, 1:6 a 4:6. Zápas se světovou dvojkou nezvládl ani Lukáš Rosol, proti Andymu Murraymu prohrál hladce 3:6, 2:6 a 2:6.

Foto: Anthony Gruppuso, Reuters

Česká tenistka Denisa Allertová v 1. kole US Open.

Článek
Fotogalerie

Allertová, jejíž přítel Jan Šátral slavil postup v noci z pondělí na úterý, coby 89. hráčka světa dokonale zaskočila někdejší šampiónku French Open. Začala ale ztrátou podání, kterou na poslední chvíli za stavu 4:5 smazala. Pak úspěšně odvrátila setbol a v následujícím tie breaku chybující Srbku přehrála.

Ivanovičová v první sadě nastřádala 29 nevynucených chyb a zkrácenou hru i kvůli úderové nejistotě nakonec prohrála 4:7. V druhém setu už se momentálně 31. hráčka žebříčku nezvedla a s českou tenistkou jednoznačně prohrála. Allertová se v 2. kole utká se Švédkou Johannou Larssonovou.

Siniaková využila toho, že Bouchardová v poslední době marně hledá dřívější formu. Bývalá světová pětka měla navrch jen ve druhém setu, rozhodující třetí dějství ale ovládla dvacetiletá Češka. Od stavu 2:2 vyhrála čtyři gamy po sobě a na US Open poprvé prošla do druhého kola, kde ji čeká nasazená pětadvacítka Francouzka Caroline Garciaová.

Šafářová měla dosud s rodačkou z Moskvy reprezentující Austrálii vyrovnanou bilanci 1:1, v žebříčku ji od ní dělí jediná příčka, jenže od prvního míčku měla zřetelně navrch. Hned v prvním gamu Šafářová sebrala soupeřce servis a náskok brejku si s přehledem hlídala.

O každý servis Gavrilovové se zejména ze začátku duelu hodně bojovalo, zatímco česká tenistka i se slabší úspěšností prvního podání si ten svůj jasně vyhrávala a relativně v poklidu si dokráčela k vítězství v první sadě.

V druhém setu soupeřku brejkla dokonce dvakrát a za stavu 5:2 měla mečbol. Ale nevyužila ho, následně prohrála dva gamy za sebou a ještě si zkomplikovala cestu za vítězstvím. "Skvěle jsem do zápasu vstoupila. Hrála jsem přesně to, co jsem měla. Až do stavu set a 5:2. Tam se to zkomplikovalo a pak už to bylo dotlačené do cílové pásky," řekla bronzová medailistka z olympiády ve čtyřhře.

Ve druhém kole se Šafářová může těšit na souboj s nasazenou pětkou Simonou Halepovou, s níž prohrála poslední tři vzájemné duely.

Suverénní Plíšková jde dál, Štěpánek končí

Desátá nasazená Karolína Plíšková, jejímž maximem na posledním grandslamovém turnaji sezóny je postup do 3. kola z roku 2014, si ve dvou setech poradila s Američankou Sofií Keninovou. 243. hráčka světového žebříčku v hlavní soutěži startovala na divokou kartu, ale proti vítězce turnaje ze Cincinatti ztratila čtyřikrát vlastní podání a prohrála 4:6 a 3:6.

Plíšková nedala své soupeřce šanci a jistou hrou se na kurtu zdržela jen necelou hodinu a čtvrt. Ve druhém kole narazí na kvalifikantku Montserrat Gonzalezovou z Paraguaye.

Radek Štěpánek sice prošel kvalifikací i na poslední grandslam sezóny, ale duel s turnajovou třicítkou Gillesem Simonem z Francie mu nevyšel. Bronzový medailista z olympiády v Riu de Janeiro přišel v zápase celkem šestkrát o podání, zatímco jeho protivník pouze jednou. Jednatřicetiletý Francouz postoupil za necelé dvě hodiny po setech 6:3, 6:1, 6:4.

Rosol nestačil na Murrayho

Na hlavním dvorci Arthura Ashe se jako poslední z českých tenistů představil Lukáš Rosol, jenže na druhého nasazeného Andyho Murrayho z Velké Británie od začátku neměl. Murray, obhájce olympijského zlata, nechyboval a přesnými údery nedal Rosolovi šanci. Český tenista si nevytvořil ani jeden brejkbol, naopak Brit své šance využíval.

Rosol sice v předchozích dvou střetnutích pokaždé vzal Murraymu alespoň set, tentokrát ale podlehl za hodinu a 52 minut 3:6, 2:6 a 2:6.

US Open - 1. kolo, čeští tenisté:
Šafářová (ČR) - Gavrilovová (Aus) 6:4, 6:4
Allertová (ČR) - Ivanovičová (29-Srb.) 7:6 (7:4), 6:1
Siniaková (ČR) - Bouchardová (Kan.) 6:3, 3:6, 6:2
Simon (30-Fr.) - Štěpánek (ČR) 6:3, 6:1, 6:4
Karolína Plíšková (10-ČR) - Keninová (USA) 6:4, 6:3
Murray (2-Brit) - Rosol (ČR) 6:3, 6:2, 6:2
Další úterní výsledky najdete zde.

Reklama