Hlavní obsah

Tenis Marii potřebuje, shodují se hvězdné hráčky. Z divokých karet ale nadšené nejsou

Indian Wells/Praha

Divoké karty pro Marii Šarapovovou budí rozruch i nadále. Na jedné straně se hráčky ze světové desítky shodují, že tenis potřebuje osobnost, jakou Ruska je, na druhou se jim ale nelíbí, jak ji menší turnaje vítají s otevřenou náručí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruská tenistka Maria Šarapovová.

Článek

„Myslím, že pro tenis je skvělé, že se Maria vrací, prohlásila Světlana Kuzněcovová na stránkách WTA. „Určitě už se těší a bude hladová po hře a vítězství,“ dodala osmá hráčka světa, která se vyjádřila i k divokým kartám, které už její krajance byly uděleny.

„Je to velmi složité. Jsem ráda, že o tom nemusím rozhodovat, protože to není vůbec jednoduché. Každý případ je odlišný. Pokud mluvíme o lidech, kteří skutečně podvádějí, pak je jasné, že vyvstává otázka, proč by měli dostávat divokou kartu. Pokud ale došlo k prohřešku na základě nějaké chyby, je to jiný příběh. Chápu obě strany, je to opravdu těžké,“ líčila dvaatřicetiletá Kuzněcovová.

Podobně se vyjádřila i česká hvězda Karolína Plíšková. „Rozhodně si myslím, že tenis potřebuje osobnost, jakou Maria je,“ řekla čtyřiadvacetiletá hráčka. „Na jedné straně je dobře, že už to brzy bude. Na druhou se ale vede řada diskuzí ohledně karet, které dostala. Myslím, že je to hlavně věc pořadatelů, kteří o tom rozhodují,“ uzavřela světová trojka.

Podle Kerberové je to divná situace

Maria Šarapovová se má vrátit na kurty ve středu 26. dubna, hned poté, co jí vyprší patnáctiměsíční trest za použití nedovolené látky - meldonia. Pořadatelé na turnaji ve Stuttgartu, kde by díky divoké kartě měla startovat, kvůli ní přizpůsobili i program a úplně nadšená z toho zrovna není domácí tenistka a světová dvojka Angelique Kerberová.

„Je to trochu divná situace. Marii v úterý skončí trest a ona hned ve středu bude hrát. Nevím, co k tomu říci, ale je to podle mě opravdu zvláštní. Jedná se o německý turnaj a spousta domácích hráček by volnou kartu do Stuttgartu uvítala. Hrajeme Fed Cup, reprezentujeme naši zemi a snažíme se udělat německý tenis populárnějším. Pro to je to podle mě trochu podivné,“ vysvětlovala devětadvacetiletá Kerberová.

Halepová souhlasí s Murraym

Již před několika dny se nad udělováním divokých karet ruské hráčce pozastavil Andy Murray či Nick Kyrgios a oběma se to nelíbí. Světová jednička by chtěla, aby si dopingoví hříšníci svou cestu na vrchol odpracovali a karty jim nebyly udělovány. A jeho slova se líbí světové čtyřce Simoně Halepové.

„Slyšela jsem, co Andy řekl. Myslím, že má pravdu. Nejsem zde pro to, abych dělala nějaká rozhodnutí, to musí jiní. Z mého pohledu může divoké karty přijmout, protože byla světovou jedničkou a je grandslamovou vítězkou, avšak myslím si, že i kdyby je nedostala, dokázala by se jednoduše vrátit zpět,“ prohlásila pětadvacetiletá Rumunka.

Kromě Stuttgartu obdržela pětinásobná grandslamová vítězka i divokou kartu do Madridu a Říma. Další má údajně přislíbenou i na slavný Wimbledon. Nyní čeká na vyjádření Francouzské tenisové federace, zda jí udělí i na French Open. Pořadatelé se nejdříve vyjádřili, že by to nebylo zcela správné, avšak Šarapovová je poprosila o schůzku, kde je bude chtít jistě přemluvit.

Reklama

Související témata: